Главен асистент Рада Динкова от Университета по хранителни технологии бе отличена на международно виртуално събитие. На него бяха представени концепции и прототипи на продукти с потенциал да облекчат различни проблеми с мащабно въздействие върху обществото. Преподавателят от УХТ беше част от All in a NUT shell, изцяло женски екип, който получи първо място в EIT Food MAKEitFRUVEG MAKEathon. За награда участничките представиха своя проект на Maker Faire Rome 2020 (10-13 декември), най-голямото изложение за производство, иновации и творчество в Европа, което събра над 100 000 участници.

Динкова участва в разработката заедно с Engelinda Janse van Rensburg (мениджър по качеството в Ceres Fruit Processors Ltd - Южна Африка), Begüm ÖNAL (постдокторант в AZTI - Турция), Faiza Wahab (администратор и финансов служител в Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH - Пакистан) и Marta Szumiata (хранителен технолог - Полша).

Проектът, съфинансиран от Университета във Варшава и EIT Food и ръководен от Университета в Кеймбридж, дава възможност на предприемачите от агро-хранителния сектор да изследват, и развиват нови бизнес идеи и продуктови концепции, които биха могли да помогнат приема на плодове и зеленчуци да стане по-устойчив не само по време на COVID-19, но и при бъдещи смущения на пазара - климатични промени и други пандемии.

MAKEathon е международно събитие, което събра над 30 участници от 21 държави с различен произход. То се проведе онлайн във Варшавския университет. По време на MAKEathon шест екипа работиха по концепции и прототипи на продукти, които имат потенциала да облекчат различни проблеми с мащабно въздействие върху обществото, осигурено от няколко играчи от сектора на плодовете и зеленчуците, които са в основата на това по-широко предизвикателство.

 

-----------------------------------

EIT Food е една от най-големите и най-въздействащи инициативи, свързани с храните в световен мащаб. Като част от Европейския институт за иновации и технологии (EIT), EIT Food свързва партньори от водещи фирми, университети и изследователски центрове в цяла Европа. Този ориентиран към хората интелигентен трансформатор на европейската хранителна система може да бъде фактор за доверието на потребителите и тяхното здраве.

EIT Food иска да трансформира европейската хранителна система, като я направи по-добра за здравето на хората и по-добра за околната среда. EIT Food е общоевропейско партньорство, предназначено да даде възможност на иноватори, предприемачи и студенти да разработят решения от световна класа за предизвикателствата в областта на храните, да ускорят иновациите, да създадат работни места и да повишат конкурентоспособността на Европа. Като една от най-големите инициативи, свързани с храните в световен мащаб, EIT Food иска Европа да поведе глобална революция в иновациите и производството на храни, да подобри храненето и да направи хранителните системи по-ефективни от към ресурси, сигурни, прозрачни и надеждни. Подкрепата за предприемачески таланти и стартиращи предприятия принадлежи към ключовите стратегически насоки на EIT Food и се осъществява чрез портфолио от инструменти, предлагани за бенефициенти на различни нива, разнообразни нужди и видове технологии.

За EIT Food MAKEit

Създаването на по-интелигентна и опростена верига за придаване на допълнителна стойност на храните в Европа изисква инфраструктура и капацитет за стимулиране и подкрепа на иновациите и предприемачеството, които трябва да бъдат развити. Искаме този проект да НАПРАВИ материални предмети и решения.

MAKEit създава серия от MAKEathons, работещи в цяла Европа, за да се справи с проблемите в верига за доставка на храни, включително захар, какао, морски дарове, плодове и зеленчуци, хляб и хлебни изделия, млечни продукти и месо.

Проектът цели да постигне това чрез:

Използване на съществуващи информационни и диагностични инструменти за информиране на MAKEathons около специфични вериги на хранителната индустрия;

Проектиране и предоставяне на поредица от MAKEathons в цяла Европа, където различни заинтересовани страни се събират, за да намерят решения за идентифицираните индустриални предизвикателства в специфични вериги на стойността;

Формиране на мрежа от „пространства за създаване“, осигуряване на пространства за съвместна работа, за да се правят, учат, изследват и споделят за MAKEathons и допълнителни прототипни ресурси;

Обучение на професионалисти, за да могат да внедрят инструментариума MAKEit за бързи иновации.

Този проект стартира през лятото на 2019 г. и се състои от набор от MAKEathons в цяла Европа, като всеки търси хора с креативни умове, практически идеи и мултидисциплинарен опит, способни да работят интензивно в екип и най-важното, готови да поемат на предизвикателството.

Съвместният подход на MAKEit подкрепя споделянето на ресурси и знания за съвместно създаване и започване на комерсиализирането на нови и устойчиви решения за дефинирани от индустрията предизвикателства. Идеите, генерирани в MAKEathons, създават физически прототипи, което води до ускорени иновации и по-голяма осъществимост на продуктовата концепция. Използването на ресурсите на MAKEit и общността на производителите разработва идеи от Ниво на технологична готовност (TRL) 0 до TRL 3 или 4 в еквивалента на три дни.

MAKEit се доставя от 11 европейски организации, представляващи обширни бизнес мрежи в хранителния сектор и различни вериги за доставки. MAKEit се ръководи от Университета в Кеймбридж чрез Института за производство.