Превишения на нормата за фини прахови частици във въздуха не е имало от 3 декември насам, показва автоматичната измервателна станция „Възраждане“, а според европейската система за мониторинг въздухът в Русе е умерен.
По същото време миналия месец бяха отчетени 13 превишения на средноденонощната норма от 50 мкг/м3 ФПЧ. Европейският индекс за качество на въздуха в реално време също отчита подобрение и предвижда първите дни на седмицата да бъдат около рамките на нормата, но в горната граница между 50-60 мкг/м3 ФПЧ. С други думи, качеството на въздуха все още не е добро, но данните посочват подобрение от миналият месец, когато въздухът, който дишаме, беше определен като „много опасен“ и отчетеният индекс за някои дни беше двоен на настоящите данни. 
От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе обясняват благоприятната промяна за декември с метеорологичните условия, оказали влияние върху въздуха. Това са по-честите ветровити дни, които способстват да няма задържане на атмосферни замърсители за разлика от ноемврийските мъгли.
Не е сигурно дали и противоепидемичните мерки тази година са повлияли на статистиката, след като по време на втората вълна през декември много хора останаха да работят от домовете си. Проблем за града остават малкото топлофицирани и газифицирани жилища, които също допринасят за превишението на фини прахови частици, тъй като продължава масовото ползване на печки на твърдо гориво за домашно отопление.
Подобрението този месец може да се окаже просто щастлива случайност поради хубавото време в края на годината, тъй като цялостно чистотата на въздуха в Русе през 2020 година, изглежда, се влошава. От екоинспекцията са засекли до момента 54 превишения на ФПЧ, а общо за изминалата 2019 година са били 42. С други думи, замърсяването на въздуха в Русе продължава.