3000 метра снегозадържащи огради ще пазят най-ветровитите участъци от пътната мрежа в Русенско, като това е една от мерките за зимното поддържане на пътищата. Съоръженията, които обезопасяват настилките от навявания,  се поставят в критичните участъци по пътищата Русе-Бяла и Русе-Варна, където един от най-проблемите участъци е след ДЗС в посока Писанец. Подобни снегозащитни пана водят до значително намаляване на разходите на пътноподдържащите фирми при почистването на критичните участъци. А иначе 95 машини са в готовност да чистят 496 км републикански пътища в областта, като е създадена организация за посрещане на зимата. Режимът на зимно поддържане на републиканската пътна мрежа влезе в сила в сряда и ще продължи до края на март. Предприетите мерки бяха обсъдени и на среща между регионалния министър Николай Нанков, шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов и директорите на областните пътни управления в страната. 
Пътното управление в Русе има изготвен план за зимното поддържане на републиканската мрежа. Фирмата, с която има сключен договор, е представила 95 машини, които в средата на октомври бяха проверени от комисия с представители на институциите. На 7 опорни пункта ще бъдат разпределени материалите, необходими за зимното поддържане. От тях са доставени около 60%, а до средата на ноември ще бъде налично цялото количество. При сложни метеорологични условия се допуска затваряне на пътни участъци, а снегопочистването ще се извършва след спиране на виелицата. 
Преди началото на зимата основната пътна мрежа в областта е изкърпена, почистени са банкетите, обновена е маркировката, като все още продължават довършителните дейности в района на Беленския баир между Русе и Велико Търново. Проблемният и опасен пътен участък с дължина около 8 км беше цялостно преасфалтиран, а в превантивния ремонт бяха вложени 4 млн. лева.