Вертикалната източна кейова стена в пристанищен терминал Русе Изток 1 е в окаяно състояние, което крие опасност от внезапно разрушаване на съоръженията от пристанищната инфраструктура в района с нанасяне на значителни материални щети. Това става ясно от обществена поръчка на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ), която вече е намерила изпълнител за спешна рехабилитация на съоръжението. 
Това е русенската „Булстрой“ ООД, която е единствената предложила оферта от 529 953,82 лв. - с няколко лева под прогнозно обявената стойност от 530 000 лева без ДДС /636 000 лева с добавяне на дънъка/.
При извършен оглед при ниски води на Дунав е констатирано, че вследствие на активната суфозия /процес, свързан с филтрацията на подземните води, при който филтрационният поток изнася най-малките минерални частици - б.р./ е извлечена голяма част от обратния филтър във вътрешността на тронзоните /10-метровите сегменти от стената - б.р./ на източния кей на лимана, като голяма част от неармирания бетон, който е бил положен върху обратния филтър, е пропаднал. Образували са се каверни и кухини, чиято дълбочина на места достига 2,50 м.
През годините на експлоатация множеството динамични удари от плавателни съдове по вертикалната и шпунтовата стена са довели на много участъци до разрушаване на бетоновото покритие и оголване на армировката. Констатирани са множество армировъчни пръти, изложени на директното въздействие на атмосферните условия и водите на басейна, както на вертикалните страни на тронзоните, така и на шпунтовите стени.
Това нестабилно състояние крие опасност от внезапно разрушаване на съоръженията от пристанищната инфраструктура в района, с нанасяне на значителни материални щети. За предотвратяването им е необходимо да се възстановят обратният филтър и бетоновото покритие по вертикалната кейова стена, посочват от ДППИ.
Това е поредната обществена поръчка за благоустрояване на русенските пристанища „Изток“ и „Запад“, което държавното предприятие обявява в последните месеци. През август ДППИ обяви поръчка за благоустрояване на пристанище „Русе Изток“ на стойност 1,12 млн. лева. На терена ще бъде положена бетонова настилка, съобразена с височината на съществуващите съседни терени и с нужния наклон за отводняване, нужната товароносимост и осигурена възможност за ремонт по съществуващите и новоизградените подземни комуникации. По периметъра е предвидено изграждане на ограда с вход, през който да има възможност за преминаване на товарни автомобили. Ще се проектира и изгради водоснабдяване с вода за питейно-битови и противопожарни нужди, както и канализация с достатъчен дебит и капацитет, необходим за обслужване на двете площадки и бъдещи инвеститорски намерения. На парцела трябва да се изгради ел. захранване, с обща инсталирана мощност до 70 kW, от което да се захранят двете площадки на страна ниско напрежение, и се обособи разпределителна касета за ниско напрежение и външно районно осветление, изпълнено с LED лампи.
На 4 септември бе обявена и поръчка за пристанище Русе Запад, където предстои укрепване със стоманени плочи на IV-ти глух коловоз, където се извършва обработка на товари кораб-вагон и вагон-кораб. 
Списъка допълни обществена поръчка за проектиране и изграждане на площадки за разделно събиране на отпадъци и за разполагане и обслужване на съоръжения за превенция и реагиране при експлоатационни и аварийни замърсявания. Тези дни бе публикувана още една - за проектиране и изграждане на паркинг и сграда с офис помещения в Обособена зона Русе Изток на стойност 870 000 лева без ДДС.
И за двете пристанища „Изток“ и „Запад“ се очаква процедура за избиране на концесионер, която ще стартира най-вероятно през януари. Така че благоустройването им вероятно ще повиши интереса от страна на кандидатите да наемат терминалите, тъй като ще им спести доста разходи. Русе Запад е без концесионер от 2015 г., когато бе прекратен договора с дружество под контрола на банкера Цветан Василев.