Трафикът на всички влизащи в страната автомобили ще бъде пренасочен през източната част на граничния пункт Дунав мост, която е построена преди около 12 години, а съществуващата западна зона ще бъде само за излизащите, каза на срещата с премиера Огнян Герджиков в събота началникът на митницата Венцислав Халаджов. Необходимите средства за осъвременяване на кабинките и кантарите в размер на 1 млн.лева са осигурени още преди година, така че ако до края на годината минат обществената поръчка и ремонтът, след 1 януари идната година новият пункт ще влезе в експлоатация. Целта за разделяне на потоците в двете части на граничния пункт е да се увеличи пропускателната способност на 62-годишния мост, посочи Халаджов. 
По време на посещението си на граничния пункт премиерът се запозна с работата на Гранична полиция и на митницата и огледа съоръжението. В срещата участваха още областният управител Стефко Бурджиев и директорът на РД „Гранична полиция“ комисар Димитър Чорбаджиев. 
Премиерът Герджиков коментира и ситуацията с продажбата на винетки на граничния пункт, която от февруари насам предизвиква големи опашки заради въведеното с промяна в Закона за движение по пътищата изискване да се купува винетка още на влизане в страната. Според областния управител Стефко Бурджиев това е намалило пропускливостта на Дунав мост с 30-40%. „Ние в това отношение изоставаме много от румънците, те имат електронните винетки, което става много по-бързо, много по-модерно, много по-лесно. Вероятно някой у нас държи непременно винетките да бъдат хартиени, защото печели от това. Ние обаче ще търсим решение и на този въпрос, тъй като е срамота в 21 век да изоставаме от тези модерни технологии“, каза премиерът.
Той съобщи, че правителствата на България и Румъния ще се срещнат на кораб по река Дунав, за да обсъдят проблемите, свързани с граничните пунктове. Срещата ще се състои в края на март или началото на април. На нея ще бъде поискано да се уеднакви  пропускателната способност на всички пунктове между двете страни.
По-късно министър-председателят Огнян Герджиков посети Басарбовския скален манастир „Св. Димитър Басарбовски“, където беше посрещнат от русенския митрополит Наум.