Д-р Виделина Даскалова е завършила Медицинския университет във Варна през 1991 година. Веднага след това е назначена в Ново село като управител на поликлиника. Там започва специализацията си по вътрешни болести, която взема през 1998 година. След две години стаж в Ново село кандидатства в Първа поликлиника за участъков терапевт и работи като такъв до 30 юни 2000 година. От 1 юли същата година става общопрактикуващ лекар в същата поликлиника, която се трансформира в ДКЦ 1. В началото на 2000 година започва да учи за специалност обща медицина и през 2001-а я придобива. През следващите години узаписва магистратура по здравен мениджмънт, който завършва през 2005-а. 
В пациентската си листа д-р Даскалова има записани около 3000 човека и се опитва да обръща внимание на всички, когато имат нужда от медицински или социален проблем. 
От 2001 година започва да се интересува от проблемите на Районната колегия на лекарския съюз. През 2006 година става председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Русе за два мандата. След това е избрана за председател на Регионалната колегия на БЛС за един мандат. От 2014 година д-р Даскалова е член на Централната етична комисия на БЛС и изпълнява тази длъжност вече втори мандат.

- Д-р Даскалова, една от най-търсените думи в Гугъл тази година е коронавирус. Остана ли нещо, което да не знаем за това заболяване?
- Както вече на всички е известно, коронавирусната болест е инфекциозна болест, която се причинява от тежкия остър респираторен синдром коронавирус 2 SARS-CoV. Разпространява се между хората по време на близък контакт или чрез пипане на заразени повърхности. 
Коронавирусът е идентифициран в края на 2019 година в град Ухан, Китай, след като много хора развиват пневмония, която не се повлиява от известните методи за лечение. Инкубационният период е между втори и четиринадесети ден, но се предава и преди появата на симптомите. Китайски учени изолират новия коронавирус- nCoV и установяват, че в голяма част - около 80%, е подобен на разразилия се през 2003 година SARS-Cov.
Семейството на тези вируси е голямо и едно от подсемействата му са Ортокоравирусите
Те са открити през шейсетте години на двадесети век. Оттогава са идентифицирани седем такива, включително и SARS-CoV през 2003 година и SARS-CoV2 през 2019-а. Четири са ендемични - редовно се срещат сред хората и обикновено причиняват леко грипоподобно заболяване. 
След като повечето от случаите на пневмония без видим причинител са съсредоточени около животински и рибен пазар, се появяват подозрения, че причинителят може да е нов коронавирус с животински източник. Те се срещат най-често сред животните, но могат да мутират, като заразяват и хора. 
След препоръката на СЗО за използването на специалния тест - полимеразна верижна реакция, който е разработен през 1984 година за откриване на вирусна, бактериална и протозойна ДНК в малки количества, се установиха много случаи на заразени хора по цял свят. За съжаление и Русе не беше подминат. Много от хората се разболяха - кой по-тежко, кой по-леко, а някои загубиха битката с коварния вирус. През април беше създаден единен информационен портал, в който се отчитат всички с положителен PCR тест.
- Колко от вашите пациенти са преболедували Ковид-19 и колко лекуват заразата в момента?
- В последните три месеца карантинираните в моята пациентска листа са по около осемдесет човека. Но има и много, които посещават кабинета с оплаквания и симптоми на Ковид, а по една или друга причина отказват да си правят тестове. Малка част от болните постъпват в болница. Останалите разчитат на съветите ми и на професионалния ми опит.
Към момента не е налично ефективно лечение на това заболяване. Препоръчва се често миене на ръцете, дезинфекциране на повърхности и симптоматични медикаменти. На определен етап от заболяването се налага и включване на антибиотици. Предоставиха ни протоколи от германски и швейцарски общопрактикуващи лекари за лечение на Ковид-19. Характерно е, че
при почти минимални оплаквания с давност три-четири дни след рентгенография се оказва полисегментна пневмония
И това налага използването на антибиотици, както и някои витамини и микроелементи. 
- Само тогава ли включвате антибиотик в лечението на коронавирус?
- Опитвам се да подходя индивидуално към всеки пациент и да обърна внимание на всеки един от тях, да ги успокоя по възможност. Когато се налага предписвам и антибиотик. При тази информация и обсебването на медиите от коронавируса обаче много от хората са стресирани, напрегнати и изпадат в паника от заболяването. Не обръщат внимание или по-скоро неглижират другите симптоми от основните им заболявания. Това понякога води до тежки усложнения. Някои от пациентите се страхуват да дойдат в кабинета, за да не се заразят. Аз се опитвам да ги успокоя, че в кабинета ми са взети всички мерки за опазване от заразата, но не всички вярват, защото са стресирани от всекидневните информации по медиите.
- Използвате ли вече електронните направления за PCR тестове, или все още давате на пациентите си направления на хартиен носител?
- От началото на декември ни вмениха още една дейност - да издаваме направление за PCR тест електронно или на хартиен носител.
Много от колегите имат проблем със софтуерната програма, включително и аз
Засега направления при мен могат да се получат само в кабинета и при определени условия. Пациентите трябва да имат поне два симптома на заболяването, за да бъдат насочени за изследването. По тяхно желание или по желание на работодатели не се издава направление. 
- Когато Белодробната болница поиска помощ от лекари, които да се включат в борбата с коронавируса в лечебното заведение, вие изявихте желание да помогнете. Как се чувствате в отделение, пълно със заразени пациенти?
- Много от колегите се разболяха и бяха карантинирани. По този начин болниците останаха без лекари и друг медицински персонал. В средата на ноември от Белодробната болница в Русе се обърнаха към лекарите от ДКЦ 1 за помощ. Изявих желание да се включа като доброволец и да помогна с каквото мога. При заетостта ми на моето работно място имах само няколко часа свободно време в понеделник и петък. Не съм била в стационар, а по-скоро на кабинет, подобен на триажен кабинет. 
- Ще се ваксинирате ли срещу Ковид-19, след като от март сте на първа линия в борбата със заразата?
- В момента е невъзможно да се разчита на терапия срещу вирусната инфекция и превенция с ваксина. Противоепидемичните мерки са тези, които ограничават заболяването. В последно време се тиражира създаването на ваксина срещу коронавируса. В някои страни вече е започнало и поставянето й.
За мен информацията за тази ваксина е недостатъчна и засега ще се въздържа от имунизирането с нея
За създаването на едно лекарство са необходими няколко години. А тази ваксина е създадена за по-малко от година. От съответните фармацевтични компании, които я разработват, все още не са ни предоставили кратката характеристика на продукта. А и ковидвируса е с РНК и е по-податлив на мутации и ваксината няма да е достатъчно ефективна. През годините, когато бях участъков терапевт, при обявяването на грипните епидемии са ме пращали да работя в грипен кабинет. Никога не съм се ваксинирала и се надявам да съм си изградила имунитет. 
- Миналия четвъртък се разбра, че джипитата не са получили обещаните от правителството 1000 лева за работа на първа линия в борбата с Ковид-19. И при вас ли го има този пропуск? 
- От месец март, когато беше обявена първата карантина, ние, общопрактикуващите лекари, сме в кабинетите си и приемаме всички пациенти с или без респираторни проблеми. В последно време министерството на здравеопазването реши да ни види и да ни признае приноса за лечението на коронавирусната инфекция. Обещаха ни по 1000 лева за работа в неблагоприятни условия в епидемиологична обстановка.
Още не сме ги видели и получили както всички колеги, така и аз. Може би няма да ни ги дадат съвсем безвъзмездно
Вече ни възложиха издаването на PCR тестове по електронен път. А какво ли ни очаква занапред, само може да се гадае. 
В заключение ще кажа, че според мен по един или друг начин всеки ще преболедува тази инфекция. Дано е по-леко и без повече отнети животи. Но последиците от тази социална изолация и безработицата ще се отразят пагубно на психиката на голяма част от населението както на децата, така и на възрастните.