Цялата операция приключи за около 20 минути. Това разказа пред „Утро“ началникът на Районната служба „Противопожарна охрана и защита на населението“ в Бяла главен инспектор Свилен Рачев, който предотврати адски взрив на жп композиция с пропан-бутан в сряда вечерта в Борово и спаси градчето от истински апокалипсис.  
Сигналът постъпва в 19.10 часа. Собственост на един от големите играчи на пазара на горива „Газтрейд“ товарен влак с 16 цистерни спира на жп гарата в Борово и машинистът вдига тревога за изтичане на газ. Това е първата и много важна стъпка за предотвратяване на бедствието.
Ако цистерните бяха гръмнали, центърът на Борово щеше да бъде унищожен, каза вчера кметът Валентин Панайотов.
20 минути след обаждането на машиниста на място пристигат спасителите от Бяла, водени от главен инспектор Свилен Рачев.  
„След като получихме сигнал за изтичане на пропан-бутан от влакова композиция в Борово, с екип огнеборци се отправихме към гарата, където беше спрял влакът. В началото огледах ситуацията и чух шум на теч от газ, но не знаех в кой вагон е аварията и тръгнах на обход с моите колеги. Носехме и газ анализатор. След като установихме, че течът е от деветия вагон, насочихме уреда към крана и той показа, че концентрацията на пропан-бутан е под долната граница на взривяване. Тогава скъсах двете пломби и дозавих крана, от който имаше теч на газ. Цялата операция мина за около 20 минути и в 20.15 часа аварията беше отстранена. След като се убедихме, че всичко е наред, в 21 часа дадох разрешение за възстановяване на движението на влаковете“, обясни главен инспектор Свилен Рачев.
„Свикахме кризисния щаб изключително бързо и може би след 40-ата минута беше взето решение цялото население в радиус от 250-300 метра да бъде евакуирано, тъй като самите къщи са на отстояние около 30-ина метра от влаковата композиция. Хитрино не е забравено все още, всички хора приеха веднага призива за евакуация, изключително много самите те ни помогнаха“, каза кметът на Борово Валентин Панайотов.
Около 300 души са евакуирани, като част от тях са извозени с автобуси на общината до Центъра за рехабилитация в края на града. 
Добрата организация и бързите действия не са допуснали да се създаде паника, но хората са се изплашили.
„Уплашихме се, веднага прибрах децата, извиках една кола, бяха спрели по улиците да се движат коли, и ни взеха оттам“, разказа Зорка Андреева.
„Дойде полицията към 7-7.30 ч беше някъде и каза евакуирайте се, цистерните бяха на коловозите там. Застраховка, може би като Хитрино щеше да стане, ако беше нещо гръмнало“, допълни картината Веселин Георгиев.
„Когато е осъществена връзка с началника на безопасност на БДЖ, по скалата от 1 до 10 опасността е оценена като 9. Така че според мен имаше огромна опасност целият център тук, ако всичките цистерни бяха гръмнали, това всичко щеше да бъде заличено“, коментира Валентин Панайотов.
На място са пристигнали и представители на фирмата превозвач „Газтрейд“. След като са направили проверка, композицията е продължила към София, а хората са се прибрали по домовете си към 23 часа.
Композицията е спряла на жп гарата в Борово, тъй като това е задължително изискване за всички влакове, които преминават оттам. 
„Борово е най-високата точка на Русенска област, оттук в посока София предстои много продължително спускане по нанадолнище и задължително всички товарни влакове спират за проверка на изправността на спирачните системи“, обясни кметът.

Свилен Рачев и екипът предложени за награди от вътрешния министър

49-годишният Свилен Рачев има магистърска степен от Академията на МВР и от 28 години работи в Регионална дирекция „Пожарна безопасност /РД „ПБЗН“/ и защита на населението“ в Русе. Кариерата му върви нагоре и през ноември 2019 година е назначен за началник на пожарната в Бяла. Награждаван е седем пъти от директора на РД „ПБЗН“, а през 2016 година и от заместник-министъра на вътрешните работи.
За проявения професионализъм и себеотрицание при отстраняване на аварията с теч на газ в Борово предложих на министъра на МВР Христо Терзийски Рачев да бъде награден с почетен знак на МВР трета степен, а четиримата огнеборци от екипа му, които участваха в операцията - за колективна парична награда, каза вчера за „Утро“ директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на население“ комисар Валентин Красналиев.