„Отдавна си пазя едни цветни хартии, оцветени в почти бонбонени цветове - дори самият от време на време си мислех какво ли бих могъл да ги правя толкова предизвикателно ярки. И ето че сега им намерих приложение“, разказа за „Утро“ художникът Огнян Балканджиев.  
Върху ярките цветни листи хартия той е нарисувал своя нов авторски календар за 2021 година.
„Искаше ми се на този черно-бял живот и на този кошмарен коронавирус, който ни съсипа всичките замисли за тази година, да противопоставя нещо пъстро и жизнено“, обяснява Оги.
Така върху синьовиолетов, тюркоазен, захарнорозов, люляков и изумруден фон се открояват стилните силуети на сгради-емблеми на Русе. От страниците на календара струи предчувствие за празник - и авторът от цялото сърце го пожелава на всички.
„Имаме нужда от това, особено сега, когато от всички страни ни заливат само мрачни новини“, казва Балканджиев, за когото това е 20-ата година, когато той радва приятели и ценители с голям календар.  
Интересът е традиционно голям. Празнично настроение. Подготвените екземпляри вече са се разлетели - не само в Русе, но също и в София, Плевен, Казанлък, в момента стилните русенски гледки пътуват към Германия, Испания, САЩ. 
„Искаше ми се да направя едно забавно представяне - дори бях намислил как ще изглежда плакатът, но ситуацията не позволява, затова се отказах“, признава художникът. И добавя обещанието да помисли дали да направи допечатка на календара, тъй като обажданията продължават да валят.