Настаняването в общински жилища ще бъде улеснено след приемането на промени в специализираната наредба на вчерашната общинска сесия с подкрепата на 29 съветници. Против бяха 12, според които новите разпоредби не защитават достатъчно добре общинската собственост. 
Заради влошаващата се социална картина вследствие на ковид кризата единодушно бе подкрепено намаляването от 5 на 3 години на срока, в който кандидатите за общинска квартира не са прехвърляли имоти. Друго облекчение е, че всички необходими данни и справки за кандидатстване ще се извършват по служебен път от общината като част от мерките срещу разпространението на коронавируса.
В същото време председателят на групата на ГЕРБ Бедрос Пехливанян се обяви срещу повишаването на наемите.
„Не зная доколко общинският фонд за жилища ще стигне, но не смятам, че е подходящо увеличаването на наемните цени, след като всички знаем, че идва тежка година и бих искал това да отпадне“, каза той.
Предложението бе отхвърлено с обяснението, че в проценти повишението изглежда много чувствително - 35%, но номиналното увеличение няма да натоварва бюджета на наемателите, тъй като цените са достатъчно ниски.
Делян Недев от СДС предложи събирането на гаранционен депозит от три месечни наема за възстановяване на нанесени на имотите щети. Идеята беше подкрепена от д-р Теодора Константинова от ДБ и други съветници с обяснението, че много от хората оставят помещенията в „драматични условия“, т.е. за основен ремонт.
„Предложението на г-н Недев очевидно е в противоречие със същността на наредбата, която е социална помощ. Хората, които ползват подобни жилища, отговарят на условията - нисък доход и липса на собствен имот. Те не могат да си позволят подобен депозит“, коментира Асен Даскалов, а при гласуването исканите от Недев поправки не минаха.
Всякакви разходи по ремонти на отдадените под наем жилища ще бъдат покрити от общинския бюджет, а сметките за ток и вода се поемат по договор от ползващите жилището.
В момента Община Русе разполага с 1597 квартири и още 150 жилища резервен фонд.