Пристигнал от Германия в родния Русе 49-годишен мъж създаде прецедент, като предпочете да влезе в затвора, вместо да остане на свобода и да се среща периодично с пробационни служители.
49-годишен Н.Г.И. се прибрал през април през Дунав мост и получил разпореждане от Регионалната здравна инспекция за 14-дневна карантина в жилището си. Той обаче решил, че няма нужда да спазва чак толкова строги ограничения, и скоро съседи от блока го видели да пазарува в кварталния магазин. Нарушителят на задължителната изолация е задържан след сигнал и подведен под отговорност.
Поради спиране работата на съда заради мерките за борба с коронавируса през лятото, делата се забавиха с месеци и едва на 14 октомври Н.Г.И. бил разпитан от прокурор. Тогава му била предложена пробация за шест месеца, включваща среща с пробационен служител три пъти в седмицата, и 10 000 лева глоба или три месеца лишаване от свобода и 10 000 лева глоба. Н.Г.И. избрал втория вариант и още същия ден Районния съд одобрил споразумението, което веднага влязло в сила.