Петицията „За спасяване на оперните певци в България“, създадена от солиста на Русенската опера тенора Петър Костов, набира все повече подписи в подкрепа. Апелът, в който се настоява да бъде прекратено провеждането на репетиции, оперни спектакли и премиери за времето на пандемията от Ковид-19, е бил иницииран от солиста след трагичната кончина на оперния певец със световна слава Камен Чанев, който издъхна от коронавирус след спектакъл на Старозагорската опера. „За огромно съжаление, той е един от четиримата починали колеги, за които знаем“, казва Петър Костов и припомня, че за разлика от почти всички страни в Европа в България театрите - музикални и драматични, са продължили да работят. Според него това е довело до множество случаи на заразяване с Ковид-19 сред негови колеги, но такава статистика не се води и не се озвучава. 
По време на спектакли няма как да се използват предпазни средства, както и на репетиции, пише в петицията тенорът. И посочва, че при пеене и при свирене на духов инструмент се поема значително количество въздух, евентуално с по-голяма концентрация на вируса, а при интензивно пеене се отделят 20 пъти повече аерозолни частици.
„Надяваме се, че отговорните институции ще дойдат на себе си и ще преценят в полза на певческото богатство на България, отвъд тесния интерес на определени административни кръгове и групи... Нека певците на България бъдат включени в списъка за приоритетно ваксиниране, както лекари, учители и полицаи, но дотогава нека останат на сигурно вкъщи. Нито един артист не желае да е далеч от публиката си. Всички искаме да творим и радваме публиката, да работим, да заслужим заплатите си, но е недопустимо да плащаме кръвен данък заради това“, се казва в текста на петицията.  
До вчера подписи под нея бяха поставили 542 души, сред които много оперни, драматични и киноартисти, музиканти, преподаватели, почитатели и ценители на оперното, балетното и драматичното изкуство. Баритонът Алек Аведисян написа от Инсбрук: „Аз бях засегнат от тази болест, докато пея на сцената. Не я пожелавам на никого! Спрете работа!“. Басът Емил Желев от Русенската опера добавя: „Много е тъжно, когато една смърт не е предотвратена, а е могло да бъде. Нека направим каквото трябва“. Оперната прима Дарина Табакова, днес един от авторитетните преподаватели, обобщава: „Това, което се случва, е престъпление“. А Жени Манева от Вашингтон казва: „Всички оперни театри и симфонични оркестри в САЩ са затворени от месец март 2020 и всички концерти са отменени. Това трябва да се направи и в Българи, докато получим ваксините и докато отмине вирусът“.
Сред имената на русенски музиканти и солисти, подкрепили апела, личат тези на Борис Луков, Владислава Гарвалова, Даниела Караиванова, Андреана Николаева, Олег Филипов, Веселина Ботева, Галина Карааргирова, Стелияна Димитрова-Хернани, Александър Баранов, Димитър Кюркчиев. Солидаризират се с текста и големи национални имена на артисти като Мила Искренова, Рени Врангова, премиер-солиста на балета на Софийска опера Никола Хаджитанев и много други. Впрочем неговият колега премиер-солистът на Музикалния театър в София Станислав Стефанов е бил санкциониран, защото по време на премиерно представление е носил маска. Прави впечатление, че много от подкрепилите с подписи петицията предпочитат да останат анонимни - вероятно опасявайки се, че откровено изразената позиция може да има неприятни последствия. Може би те имат право да се притесняват - след като до този момент не се забелязва разбиране към този проблем да проявяват министрите, от които това зависи - на културата и на здравеопазването. 
Тенорът Петър Костов възнамерява да връчи петицията с подписите на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, на главния здравен инспектор Ангел Кунчев и на президента Румен Радев. Засега оперният солист още не е взел решение дали да иска среща по този повод с министъра на културата Боил Банов.