Един от най-старите теснолинейни локомотиви ще бъде обновен и модернизиран в русенския завод на „Еспрес Сервиз“. 55 години след доставката за теснолинейката Септември-Добринище той е в доста очукан вид, но е локомотив герой, защото често е спасявал разписанието на влакчето, което изнемогвало и се разваляло по трудния планински терен. Зевзеци са го нарекли „Баба Яга“ не само заради неугледния му старчески вид, но и защото юнашки издържал на натоварването и бил вечен като приказната героиня.
За да пристигне „Баба Яга“ в Русе, преди месец русенската компания ремонтира тесния железен път, защото се оказало, че Септември няма нормален шосеен подход и извеждането на локомотивите от депото към завода в Русе за модернизация е невъзможно с автокранове и платформа. Затова от „Експрес сервиз“ проучили транспорта по жп - чрез натоварване на специален вагон-лодка с нормално междурелсие от рампа. Това е било нормален начин за транспорт на тези локомотиви от/до депото в Септември преди години.
Теснолинейката - това уникално за България съоръжение, се оказала тежко повредена и почти унищожена от строителните фирми, правили ремонта на гара Септември преди няколко години. Затова в „Експрес Сервиз“ взели решение да го възстановят със собствени сили и за собствена сметка. Така бяха положени първите 50 метра нов теснолинеен железен път от 1945 година насам. „Горди сме с направеното дотук, защото това съоръжение ще остане и занапред в полза на БДЖ и на теснолинейката“, заявиха от русенската фирма.
Очаква се старият локомотив да излезе от завода напълно обновен и модернизиран и да се прибере в депото си в края на другата седмица. А на негово място да дойде другият стар локомотив от Септември.