Русенската поетеса, която е всепризнат майстор на японския поетичен жанр хайку и нейни творби печелят множество престижни международни отличия, представя града в уникален хайку-каталог. Идеята е на поляка Кшищов Кокот, който реализира артистичния проект - авторите на хайку стихове да представят своите градове и държави, като добавят към пощенските или коледните картички свое подходящо тристишие. 
Така до изгледите, пейзажите и художествените импресии от Сърбия, Черна гора, Хърватия, Полша, Франция, Германия, Австралия, Нова Зеландия и Канада се подреждат и русенските изображения, изпратени на Кшищоф от Лилия Рачева. Тя е избрала да представи своя град с картичка с изгледи от Русе - с гледки от Доходното здание, Паметника на свободата на Арнолдо Цоки и на Дунава, и с репродукция на картина на Димитър Диолев. Пейзажът на Диолев - един от живописците създатели на русенската Художествена галерия - изобразява центъра на Малката Виена, както той е изглеждал в началото на миналия век: с градската градина на фона на Доходното здание.  
Лилия Рачева е добавила и свои тристишия за пристанищния град и за импресионизма, в който „дърветата блестят в зелени цветове“. Авторката благодари на Художествената галерия за съдействието.