25 фирми от цялата страна се състезават за обявената от Община Русе обществена поръчка за упражняване на строителен надзор по проектирането и изграждането на анаеробната инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на Русе. Офертите са подадени още до 23 септември, но два месеца и половина по-късно все още няма обявена дата за отваряне на ценовите предложения. За целия строителен надзор, включително инвеститорски контрол и изготвяне на оценка за съответствие Община Русе е готова да плати малко над 1 милион лева /с ДДС/.
На 10 ноември стартира и обществената поръчка за проектиране и изграждане на инсталацията за над 23 млн. лева. Оферти по нея могат да се подават до 29 декември. Парите за проекта ще бъдат осигурени с финансиране по ОП „Околна среда“.
Както „Утро“ писа, инсталацията трябва да преработва 17 845 тона отпадъци годишно. На оползотворяване ще подлежат хартия и картон, хранителни, зелени и градински отпадъци. Изграждането на инсталацията трябва да завърши до 840 дни, т.е. за две години 4 месеца. Тя ще се намира по пътя за Николово до регионалното депо за отпадъци. Предвижда се инсталацията да преработва и боклука на общините Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан. 
Първи опит за стартиране на проекта бе направен в края на миналата година, но в началото на тази бе прекратен заради неясната методика за оценяване на офертите. До момента подобна централа е изградена само в столицата, но такива проекти готвят още в Благоевград и Бургас.