Как политическите сили в Общинския съвет оценяват първата година от управленския мандат? Обърнахме се към председателите на групи с еднакви въпроси, днес ви предлагаме мнението на управляващото мнозинство - МК „БСП за България“ и ВМРО.

- Как бихте оценили първата година от мандата на Общинския съвет и новата администрация начело с кмета Пенчо Милков?
- Като много успешна. Въпреки неблагоприятните външни фактори, които са известни на всички. Смели действия за увеличаване капацитета на общинските структури. Промени в общинските наредби и създаване на ред и справедливост в общината. Съпричастност към хората с най-големи проблеми в условията на пандемията.
- Доволни ли сте от взаимодействието на Общинският съвет с общинската администрация?
- Да. Кметът ни информира за своите и на администрацията намерения в перспектива. Например със стъпките, които се предприемат, за да спрем да плащаме грешни пари на РИОСВ за това, че нямаме сепарираща инсталация на сметището. Това са милиони ежегодно от парите на русенци. Десет години неуспешни опити. Сега вече се знае как и кога ще се реши проблемът.
Силно одобряваме близката връзка с хората и бързата реакция на поставените въпроси и проблеми. Ние например редовно провеждаме нашите приемни и срещи с хората лице в лице или в интернет. Отнасяме проблемите към кмета и в повечето от случаите въпросите се решават за дни, а понякога и за часове.
- Кое беше най-трудното решение през изминалата година?
- За нас това беше макар и лекото повишение на данъците за автомобилите. Трудно се гласува за нещо, което допълнително натоварва хората. Добре е, че все пак натоварването е предимно за собствениците на по-мощни автомобили. Водим се и от разбирането, че за да се решават по-добре проблемите, са необходими повече средства. Отдавна държавата не дава пари на общините. Трябва сами да помогнем с местните данъци и такси.
- Имаше ли добри идеи от страна на вашите политически опоненти и какво се случи с тях?
- За съжаление, поведението на колегите от ГЕРБ и СДС беше правене на политика на инат. Не направиха работещи и за хората предложения, каквито бихме подкрепили. Препоръчвам им вече да преживеят изборната загуба, да си дадат сметка, че за Пенчо Милков гласуваха над 2000 русенци повече от онези, които избраха Пламен Стоилов предишния мандат, и да работят заедно с кмета в интерес на русенци. Или поне да се опитат да не пречат.
- Какво успяхте и какво не успяхте да свършите?
- Успяхме да затворим част от кранчетата, от които изтичаха парите на русенци към нечии джобове. Все повече типично общински дейности се извършват от общинските предприятия на много по-ниска цена.
Не успяхме обаче да затворим всичките кранчета. Защото има сключени дългосрочни договори, които не могат да бъдат прекратени. Но и това ще се случи, надявам се в най-скоро време. Вярвам, че русенци ще ни подкрепят, защото никой не иска да плаща на тройна цена маркировъчната боя например.
- Какво очаквате от предстоящата 2021 година?
- Ще бъде трудна година. Приходите ще бъдат по-ниски заради пандемията. Задачата е с по-малко пари да направим повече неща. Възможно е. С участието на всички. Като например гражданските инициативи, които бяха утвърдени по наше предложение. Инициативата и трудът от хората, материалите и техниката от Общината. Живеем заедно, заедно трябва да решаваме проблемите.
- Последно, какво бихте пожелали на хората в навечерието на празниците?
- Да са здрави! Тази година няма да се видим на площада пред Общината, но ще бъдем заедно в мислите и сърцата си. Здрава и успешна 2021 година!