Масови проверки на търговците на риба вървят в навечерието на Никулден във всички рибни обекти в Русе, съобщи по време на водeното от зам.областния управител Свилен Иванов заседание на областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков. 
Въпреки че почти половината от служителите в отдела по контрол на храните са или с коронавирус, или са карантинирани заради контакт със заразен, голяма част от рибните магазини в региона вече са проверени. 
От началото на седмицата до вчера са проверени 40 магазина и търговци, нарушения не са установени. Не е регистрирана и незаконна продажба на риба по улиците, както това масово се случваше преди години.
Повечето търговци са опитни и знаят какво да гледат - стоката им да е хубава, а цените да не надскачат тези на конкуренцията.
„Крайната им цел е да продадат рибата си и този който я купи, да се върне отново при тях“, допълва д-р Дяков. 
Опитни са и клиентите и знаят, че хубавата риба се познава по плътно прилепналите люспи, червените хриле, бистрите очи и еластичността - тялото да възстановява бързо формата си след натискане. 
Превантивни мерки заради повишената опасност от птичи грип разпореди езипоозитчана комисия. Домашните птици не трябва да са извън дворовете, за да се избегне контакт с диви пернати, фуражите да се съхраняват на закрито, а при намерени мъртви диви птици и завишена смъртност в стопанствата, съответният ветеринарен лекар трябва да бъде незабавно уведомен.