14 русенски ресторанта досега са се включили в кампанията „Хапка надежда“ за осигуряване на обяд и вечеря за медиците на първа линия в борбата срещу Ковид-19, съобщи координаторът за Русе Иван Белчев. Сред тях са „Капанъ“, „Дон Вито Корлеоне“, „Империал“, „Приятели“, „Чифлика“, „Ла Страда“, „Хасиенда“, „План Б“, „Пикадили“, „Хепи“, „Истрос“, „Радилон“, „Зад Стената“, пицария „Уно“. Цената на една порция е 3 лева и включва поне едно основно ястие. Всички ресторанти работят без начисляване на печалба, уточнява Белчев. Хляб ще се доставя всеки ден от пекарна „Филаделфия“.
Един обяд за 80 медици е на стойност 240 лв. Една вечеря за 60 медици е на стойност 180 лв. Един ден (обяд и вечеря) за 140 медици е на стойност 420 лв. Сумите се превеждат по банков път по фирмените сметки на ресторантите. Храната за първите две седмици - от 1 до 13 декември, е осигурена от фондация „Направи добро на непознат“, създадена в памет на зверски убитата журналистка Виктория Маринова.
Всеки, който желае, може да се включи в кампанията, като попълни формуляра на https://bit.ly/2JdMXvA. Търсят се фирми, които могат да произвеждат и доставят десерти, плодове, ядки и напитки.
„120 са медиците на първа линия в борбата с Ковид-19 и имат нужда от нашата подкрепа. Качествената храна дава сили, а точно тези сили ще са им нужни в следващите 2 месеца, за да издържат на изпитанията и големия брой пациенти в болницата. Сега те имат нужда от нашата подкрепа. Включете се в кампанията „Хапка надежда“, която подкрепя медиците с топла храна, с човещина и с послание „Не сте сами, ние сме до вас!“, призова Иван Белчев.