Ние, кинезитерапевтите, също трябва да се включим в борбата с коронавируса. Можем да бъдем полезни на пациенти, преболедували инфекцията по-тежко и изписани от болница. Това заяви кинезитерапевтът от Русе Цветомир Цанков.
По думите му, след като пациентите биват изписани от лечебно заведение, трябва да бъдат насочени към кинезитерапевт. Той ще може да извърши изследвания за потенциала на дихателната, сърдечно-съдовата и двигателната им система, а при нужда да подготви съответните кинезитерапевтични програми.
„Защото заболяването, когато протича тежко, засяга най-често белите дробове. След преболедуване при някои пациенти има остатъчни процеси, които трябва да бъдат проследени и овладени. А при необходимост - да бъдат отново консултирани от лекувалите ги лекари“, казва Цанков.
По думите му, трябва да се обърне внимание и на двигателната система на пациента, който е прекарал немалко време в болница. Там е бил в застой, предимно обездвижен поради нуждата от постелен режим.
„Това затормозява изключително много организма и човек започва да се чувства отпаднал. Причината е хипоксията на мускулите, която се получава от липсата на достатъчно кислород“, обяснява Цанков.
Според него затова срещата с кинезитерапевт може да е изключително полезна.
„На пациентите, преболедували тежко Ковид-19, ще им бъде разяснено как по-лесно да преодолеят двигателния дефицит и стреса. Така по-бързо ще се върнат към нормалното си всекидневие“, обобщава специалистът.