С плакати в ръце излязоха вчера пред филиала на Русенския университет на ул."Александровска" студенти и преподаватели по кинезитерапия.
Нашите студенти протестират в подкрепа на исканията на Асоциацията на физиотeрапевтите в България за вдигане на заплатите минимум до две минимални възнаграждения, по-достойни условия на труд и специалностите кинезитерапия и рехабилитация да имат едно общо наименования- физиотерапия, каза гл.ас.д-р Деница Василева от катедра Здравни грижи във факултет Обществено здраве и здравни грижи.
Протестиращите заявиха още, че подкрепят и исканията на медицинските сестри, които са сходни с техните.
В РУ се обучават 150 студенти по кинезитерапия и рехабилитация. Близо 70% от тях използват предимствата на европейските си дипломи и заминават в Западна Европа, където някои дори успяват да открият свои клиники. Едно по-добро заплащане ще задържи тези млади хора на работа в Русе, смята Василева. 
Ние сме промяната, която трябва да се случи, ние сме бъдещето, промяната трябва да започне от нас като студенти, от нашето разбиране за професията, защото ние възстановяваме качеството на живот, след като лекарите върнат пациента към живот, така че ние сме ценни и трябва да бъдем оценени като такива, каза четвъртокурсничката Надежда Колева.
Емоционално и точно ситуацията описва Калина Попова, която работи като кинезитерапевт.
Ще ни се да си работим тук, защото тук е пълно с пациенти, хора, разберете го. Аз сега си идвам от хирургия, от болницата, пълно е с хора, които имат нужда от тая услуга, от тая помощ. Защото кинезитерапевтите са хората, които прекарват най-много време с пациентите, те са с тях предоперативно, следоперативно, по време на имобилизация, когато трябва да се възстановяват между 3 и 6 месеца, казва тя.