Облаците над русенската машиностроителна фирма „Спарки“ продължават да се сгъстяват, след като Националната агенция за приходите е наложила два нови запора върху активи на дружеството. Блокирани са дяловете в дъщерното дружество „Еко Спарк“, което според последните финансови отчети има активи за над 21 млн. лева. Невъзможно става и прехвърлянето на дялове в „Сигма плюс“, разполагащо с активи за 1,4 млн. лева. И върху двете дъщерни дружества вече имаше запори от страна на „ТМ Технолоджи“, което има да получава от „Спарки“ сравнително скромна сума. И двете фирми са и заложени срещу кредита от Българската банка за развитие за над 20 млн. лева.
„Спарки“ се появи в списъка длъжници на данъчните през април със задължение от 1,5 млн. лева. Оттогава сумата набъбва всеки месец и вече е 2 287 721.87 лева. Компанията се бори с многомилионните си задължения още от времето на предишната финансова криза от 2008 г. Сегашната, причинена от пандемията с Ковид-19, също й се отразява доста зле. За първата половина на годината дружеството отчете спад на приходите от продажби с 63% и нетна загуба е в размер на 2,418 млн. лева.
Освен 20-те милиона лева към Българската банка за развитие предприятието дължи на доставчици и клиенти още близо 7 млн. лева, 547 хил. лева са задълженията към персонала и заплатите закъсняват. Работещите във фирмата вече са под 300 при 500 в началото на 2019 г.