Съденият и оправдан за корупция русенски съдия Николай Стефанов осъди прокуратурата за над 160 000 лева обезщетение по Закона за отговорността на държавата. В сумата влизат и направените от магистрата разноски, но издадената от Софийския градски съд присъда не е окончателна и вероятно ще бъде оспорена пред апелативната инстанция.
Стефанов, който през април 2018 година беше възстановен като съдия в Районния съд с решение на Висшия съдебен съвет след окончателното му оправдаване, беше задържан при акция на ДАНС в средата на февруари 2015-а. Обвинението срещу него беше, че е взел 1000 лева подкуп от адвоката и бивш прокурор Свилен Стефанов, за да одобри споразумение между прокуратурата и непълнолетния му клиент по дело за грабеж на 32 лева.
Белязани пари у задържания в колата си съдия Стефанов така и не бяха открити. Според разследващите е станало така, защото избързали с ареста и го задържали преди адвокатът да успее да му ги предаде. Самият стефанов заяви, че адвокатът имал да му връща стар заем и посочи, че е продължил да го търси за пари и след одобряването на споразумението с непълнолетния.
След финала на съдебната процедура, когато от магистрата бяха свалени всички обвинения, той заведе дело за 320 000 лева обезщетение за неимуществени вреди. В исковата му молба е посочено, че е бил осъден на първа инстанция за подкуп, но оправдан от Апелативния и Върховния съд. Твърди, че вследствие на незаконното обвинение са му причинени тежки вреди - изключителен стрес, постоянен страх, че може да бъде осъден за престъпление, което не е извършил, опозоряване сред близки и познати, пред студентите, на които преподава в ЮЗУ, и пред обществеността в Русе. Появили му се здравословни, финансови и семейни проблеми, социалният му статут и положение били сринати, бил отстранен от работа и от преподавателска дейност.
„Наказателното производство и обвиненията унижили с голяма степен ищеца, бил опозорен пред обществеността в Русе и пред цялата юридическа общност като съдия и като преподавател. Цялото му семейство понасяло срама и униженията от незаконните обвинения, имало моменти, в които изпитвали финансови затруднения“, пише в съдебното решение.
След като бил освободен от ареста, съдията разказвал, че е ужасен от нечовешките условия в килиите, и дори плакал заради опозоряването си.
„В резултат на несправедливото и незаконно обвинение Стефанов е бил принуден да търпи сериозни неимуществени вреди, изразяващи се в психически страдания вследствие на срама и унижението от обвиненията и притеснения да не бъде осъден, уронване на името и престижа като съдия и като преподавател на правна дисциплина във висше учебно заведение, а също притеснения относно отношенията на най-близките му хора. Отстраняването от длъжност е довело до рязко спиране на доходи, което е провокирало притеснения за това как да издържа децата си“, пише съдът.
И допълва, че всички тези вреди са пряко следствие от действията на прокуратурата, които са образували наказателно производство, повдигнали обвинение, поискали задържане под стража, внесли обвинителен акт в съда и го поддържали на три инстанции без наличие на достатъчно доказателства.
Съдът оценява тези вреди на 150 хил. лв. Отделно на Стефанов ще бъдат платени разходите, които е направил, за да си осигури защита в съда.
Това е поредният случай, в който акция с шумни обвинения претърпява пълен провал в съда и след изплащане на огромни обезщетения с държавни пари. 
„Размерът е определен и предвид разбирането, че при определени професии, измежду които и магистратите, очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите са изключително завишени и незаконното обвинение на лица, упражняващи подобни професии, има по-силно негативно отражение върху неимуществената им сфера, а в още по-голяма степен за случаите, когато обвинението е за извършване на умишлено престъпление от сферата на тяхната професионална реализация“, мотивира се съдът.