Първи състав на Административния съд в Русе със съдия Ивайло Йосифов задължи Община Русе да предостави поисканата от местния активист и ляв политик Мариян Димитров обществена информация по казуса с изграждането на футболната база в „Здравец“. По-рано достъпът на Димитров до желаната от него документация официално бе отказан.
Решението на Администравния съд не подлежи на обжалване, а Общината трябва да плати направени от Димитров съдебни разходи - 530 лева.
Съдът констатира нарушения, като се позовава с аргументи по няколко точки от Закона за достъп до обществена информация. Най-сериозният мотив е, че един от хората в общинската комисия, отказала да осведоми ищеца, е бил и член на УС на ФК „Дунав“.
„Разпоредбата на чл.10, ал.2 от АПК предвижда, че не може да участва в производството длъжностно лице, което е заинтересовано от изхода му или има с някои от заинтересованите лица отношения, пораждащи основателни съмнения в неговото безпристрастие“, посочва дословно съдът.
Иначе историята с базата в „Здравец“ е известна май вече и на децата. Димитров, който от години редовно се изказва на общинските сесии и една от големите му теми е именно 35-концесията на базата в „Здравец“, дадена на фирма „РДС Инвест“ на бившия президент на „Дунав“ д-р Симеон Симеонов, иска да знае дали преди сключването на договора базата е ремонтирана основно или козметично, каквато е официалната позиция. Другите му въпроси са колко и чии пари са инвестирани в нея до момента на концесионирането.
Неговата теза е, че „козметиката“ всъщност е тотален ремонт на основния терен, изграждане на игрища с изкуствено покритие, пълно пребетониране на трибуните.
Другият многозначителен факт, който посочва, опирайки се включително и на публикации на „Утро“, е, че значителна част от ремонтните работи бяха приключили далеч по-рано, преди бившият Общински съвет да благослови дългосрочното прехвърляне на базата за стопанисване, развиване и управление на „РДС Инвест“. Срещу концесионна годишна такса от 3600 лева с ДДС годишно.