Русенски търговци са в потрес от множащите се предложения за тавани на цените, тавани на надценките или тавани на печалбата, които се лансират от министри и политици с идеята да се ограничи ръста на цените. Според тях те не само отменят пазарната икономика, но и ще доведат до прекратяване на дейността на множество малки магазинчета. Което ще намали конкуренцията на пазара и в крайна сметка ще увеличи цените.
Един квартален плод-зеленчук не може да работи с 10% или дори 25% надценка. Той продава бързо разваляща се стока и често 30%-50% от закупеното се бракува. Едно такова правило ще ни накара да купуваме само малки количества от някои артикули, които със сигурност ще се продадат. Това означава, че ако минете сутринта за домати ще можете да си купите, но ако оставите за вечерта - вероятно няма да има, обясни собственик на малък плод-зеленчук, зареждащ стока основно от Търговия на едро.
Реализирането на такова предложение ще удари много и кварталните магазинчета, които продават пакетирани храни. При обороти от 200-300 лева на ден, фиксирана надценка и нарастващи постоянни разходи за наеми, ток, заплати, те вероятно ще трябва да затворят. 
Колкото по-малки са ти оборотите, толкова по-голяма трябва да ти е надценката, това е основно правило в търговията. С таван на надценките ще елиминират малките играчи, което ще доведе до по-голяма концентрация на пазара и намаляване на конкуренцията, а това е точно обратното на декларираните цели. Иначе при нас надценките са средно 20%, така че таван от 25% не ни притеснява, каза собственик на няколко супермаркета. И той обаче беше шокиран от вчерашното изявление на земеделския министър Явор Гечев, който обясни че „Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% брутна цена или 10% нетна цена, те ще трябва да известяват преди това КЗП и КЗК за този по-голям марж“.
„Нетна цена“ би трябвало да е цена с приспаднати разходи за доставка и продажба. Но не знам да има дефиниция за този термин, нито пък си представям как се изчислява нетната цена на всяка кофичка кисело мляко или кутия бисквити. Счетоводителите сигурно ще бъдат в потрес, ако нещо такова се приеме. Кой ще изчислява всеки ден това нещо, че да уведомява КЗП и КЗК, чуди се предприемачът.
И всъщност никой в бранша не вярва, че тези идеи някога ще бъдат вкарани в какъвто и да е нормативен акт. По всеобщо мнение те са толкова абсурдни, че целта най-вероятно е да се успокоят гражданите, че се прави нещо по въпрос, по който реално нищо не може да се направи.