Русе не успя да стане Градът на моловете, след като от пет започнати проекта оцеля само един, но пък вероятно ще навакса с изграждането на ритейл паркове. Почти едновременно две мощни компании стартират свои проекти за изграждане на подобни обекти на собствени терени в Русе - „Технополис“ и „Метро“. И изглежда борбата ще бъде за това кой ще успее пръв - не само да построи търговския център от открит тип, но и да привлече достатъчно качествени наематели.
Ритейл паркът е нещо като мол, но разстлан наземно и без общи части, подемни съоръжения и подземни паркинги. 

Такива вече има в Пловдив, София, Варна, Велико Търново, Ямбол и др., но до този момент Русе изоставаше от новата мода. Пандемията обаче ускорява развитието им, тъй като за хората е по-комфортно да пазаруват в тях - предлагат паркинги на открито и по-лесно избягване на струпване на хора на закрито. А изграждането им е много по-евтино, което води до по-ниски наеми и дава възможност на търговеца да свали цените за крайните клиенти.
До края на следващата година в Русе трябва да заработи ритейл паркът на „Видеолукс“ - собственик на „Технополис“ и „Практикер“, който в момента е вторият най-голям оператор на ритейл паркове в България след свързаната с „Химимпорт“ компания „Прайм лизинг“. Паркът ще се разположи на терена на някогашния завод „Петър Караминчев“. На този парцел на бул. „Липник“ трябваше да се издигне мол на полската група GTC, но проектът бе изоставен още през 2008 г. Сега там все пак ще има шопинг център, но само на един етаж. „Ритейл парк Русе“ вече има четири-пет гарантирани наематели.
По проект за преобразяване на локациите на магазините в търговски паркове от модерен тип работи и веригата „Метро Кеш&Кери“. Проектът е възложен на бившите собственици на „Джъмбо Плаза“ Валери Вълчев и Светослав Димитров („Инниммо ритейл паркс“). За старт на проекта са избрани магазините в Бургас, Варна, Русе и София 2.
Концепцията на „Метро“ изглежда по-лесна за осъществяване, тъй като наличието на голям хранителен магазин се смята за задължително за ритейл парка и ще трябва само да се гради около него. На парцела на русенския хипермаркет „Метро“ има достатъчно площ, която в момента стои затревена, наличен е и паркингът, така че няма да са необходими и чак толкова големи инвестиции. Според плановете на „Метро“ първите ритейл паркове на веригата трябва да заработят през 2022 г.
Големият въпрос е дали в Русе има място за два ритейл парка, особена на фона на икономическата несигурност, съпътстваща пандемията от Ковид-19. Отговорът ще зависи от това доколко те ще успеят да предложат нещо по-добро на по-изгодни цени от конкуренцията. В Пловдив вече действат четири ритейл парка, в София са три, по два има във Варна и Ямбол. Но вече доста търговци се увериха, че пазарът в Русе е труден и хората тук съвсем не са склонни да плащат скъпо, за да придобият нещо марково.