Истина или лъжа?
Има такава рубрика в едно издание, което коментира редовно измислиците в жълтия печат.
Ако някой беше ни казал преди мача с „Шумен“, че „Дунав“ ще загуби с 1:6, щяхме да се посмеем и да запишем тази прокоба по сметката на лъжливи вестоносци.
За жалост, резултатът от гостуването на стадион „Волов“ е точно такъв - 1:6!
Нямаме никакво намерение да съсипваме след този разгром съставения от юноши отбор от „Дунав“, но ще си позволим да припомним, че предупреждавахме - клубен авторитет не се защитава само с вяра и мечти. Нужна е и класа, какъвто този отбор няма.
Ама момчетата били неопитни, иначе имали потенциал!
И Килиан Мбапе беше на 18 години, когато стана световна звезда. Да не говорим колко футболисти на тази възраст правят фурор в Англия, Испания, Германия - Даниел Джеймс, Тами Ейбрахам, Рис Уйлямвс, Къртис Джоунс, Неко Уюлямс,  Хари Уингс, Педри, Фати Ансу, Халанд! Завършени играчи! С цена от 50 милиона евро и нагоре!
Вярно, в света има хиляди цигулари и не всеки може да е Минчо Минчев или Найджъл Кенеди, но да отидеш на стадиона в Шумен и да паднеш с 1:6, е голям резил. Вижда се, че има сериозни пропуски в изучаване на партитурите и че с юнашки навивки от сорта на „Спокойно, има време, търпение му е майката“, нелицеприятните резултати ще продължават. Иначе можем да изкажем само симпатии по адрес на старши треньора Илиян Памуков, който се опитва  да направи нещо от почти нищо.
Впрочем, той не бе на стадиона, а неговото място на пейката бе заето от Вихрен Узунов.
В интерес на истината началото на мача въобще не предвещаваше такъв погром. Играта, както се казва, бе в центъра и двата тима се боричкаха хаотично за топката. И така до 21-а минута, когато бе отсъден фаул пред вратата на „Дунав“. Зад топката застана наше момче, русенче - бившият футболист на „Локо“ /Русе/ Мартин Иванов. Той изстреля такава бомба, че и Де Хеа да бе под рамката, нямаше какво да направи - 0:1!
Малко по-късно се стигна до корнер и Евгени Стоянов направи с глава 0:2.
Мачът след почивката отново бе сравнително равностоен. В 71-а минута игралият за кратко в „Дунав“ преди няколко години Фахредин Фахрединов засече пас на Румен Николов - 0:3. Лъч светлина бе попадение на Александър Кирилов - 1:3.
И се почна - 1:4 с изстрел на Христо Станчев,  1:5 с шут на доскорошния спортен директор на „Дунав“ Юлиян Загоров. При този резултат „Дунав“ остана с 10 души, тъй като Преслав Папарков получи втори жълт картон. А Живко Герчев само затвори една от най-срамните страници в историята на русенския клуб - 1:6.
Сега някои ще се разсърдят, че преглеждаме този мач не през розовите очила на тяхната надежда за чудо, но нека ди ни светнат кога „Дунав“ помни такъв резултат в своята история. Оправданието, че отборът е прекалено млад и тепърва ще показва класа, не топли никого. Статистиката говори ясно - 1:6 срещу един обикновен отбор от една обикновена и сива Трета лига, какъвто е шампионатът на Североизток! Това е най-слабата дивизия от четирите в третия ешелон на българския футбол. При това, забележете, „Шумен“ загуби в предишния си мач като гост на... „Устрем“ /Дончево/!
В този лош сън има щипка коварно и горчиво приспивателно - щом няма пари за по-опитни футболисти, ще я караме с наши кадри. А и не е тайна, че обстоятелствата към днешна дата бяха мечта на бивши ръководители - ако може, футболистите на „Дунав“ да играят без пари, а даже - защо не - направо и да си плащат!
Новите и млади хора в управата вече се сблъскаха челно с тъжната реалност. Ние ги разбираме, знаем, че искат най-доброто, наясно сме, че са с вързани ръце, че бюджетът е скромен и че всяка стотинка е злато, но е ясно и друго - само с вдъхновение и романтични очаквания няма как да стане.
А и бившият старши треньор на „Дунав“ Людмил Киров каза преди няколко дни в интервю за „Утро“: „Някои от тези млади футболисти ми се сърдеха, че не са титуляри в Ефбет Лига. Като гледах няколко мача, е ясно, че не стават и за Трета“.
Ние не сме специалисти, ще се доверим на Киров.
Иначе ще проявим и така исканото и нужно търпение, защото далеч не сме срещу този отбор и тези момчета. Напротив. Само че идват и по-сериозни мачове, а това кошмарно 1:6 срещу „Шумен“ не обещава много светлина. Поне не скоро.
Дано да грешим! Ще бъдем първи при извиненията, когато отборът стъпи на крака и тези момчета се докажат. Искрено им го желаем!
Притесненията ни са само в една посока - „Дунав“ да не повтори агонията на Спартак“ /Плевен/ в Трета лига. Една, втора, трета година.... Суша! Докато отборът се маргинализира дотам, че вече никой не се сеща за него.
„Дунав“: Винченцо Ангелов, Преслав Папарков, Мартин Иванов, Мерт Тасим, Иван Бакалски, Диян Димов, Албер Силвиев, Симеон Дочев, Константин Митев, Джан Хасан, Александър Кирилов.