Хипермаркет „Едеа“ стана първият в Русе, в който вече функционират каси за самообслужване. Магазинът в Мол Русе разполага с няколко устройства, които улесняват максимално клиентите при заплащането на покупките.
„Нововъведението е с цел да бъде по-лесно, по-ефективно и по-бързо обслужването, да не се получава натрупване на касите, които работят с касиери, а да може хора, които бързат, да си платят сами покупката. Идеята е заимствана от нашия собственик, който при пътуване в чужбина е видял такъв магазин и е бил впечатлен от функционалността на тези устройства“, обясни управителят Ива Павлова.
Касите са минали тестов период, за да се изчистят евентуални технически грешки и вече работят нормално за клиентите. При затруднения те могат да се обърнат към специален служител, който обяснява как функционират устройствата.
Плащането става както на обикновена каса - от монитора се избира дали ще се плаща с карта или в брой, като машината връща ресто. Издава се касова бележка, която при напускане на касовата зона се сканира и позволява да се напусне.
„Клиентите са доволни, за тях е функционално, много по-бързо става обслужването, не се налага да се чака на опашките и впечатленията са много добри и позитивни. Възрастните гледат малко по-скептично, но младите дори нямат нужда от консултация, директно отиват и извършват самообслужването на касата“, казва още Ива Павлова.