Папа Франциск изрази съжалението си, че отново трябва да се откаже от публичните си седмични аудитории поради коронавируса, когато изнесе „на живо“ обръщение от Ватикана.

„За съжаление се върнахме към тази аудиенция в библиотеката, за да се предпазим от инфекциите на COVID“, каза 83-годишният понтифик.
"Това ни учи, че трябва да бъдем много внимателни към изискванията на властите, независимо дали са политически или здравни, за да се предпазим от тази пандемия."

Самият папа не е склонен да носи маска или да моли посетителите да я носят и въодушевено възобнови публичните аудиенции в началото на септември след шестмесечна пауза.

Но Ватикана обяви миналата седмица, че те ще спрат, след като някой, който е присъствал, е дал положителен тест за коронавирус, въпреки че събитието е в затворена стая с ограничен брой присъстващи - далеч от нормалното събиране на хиляди на площада "Свети Петър".

„Ние предлагаме на Господ това разстояние между нас за доброто на всички“, каза папата, като също отслужи молитви за медици и работещи с болни.

Италия беше първата европейска държава, която беше засегната от голяма вълна на коронавирус в началото на 2020 г., и след строго наложенo заключване случаите спаднаха. Но те се увеличиха отново през последните седмици при втората вълна, предизвиквайки нови мерки, включително вечерен полицейски час.

До момента страната е регистрирала над 39 400 смъртни случая от коронавирус при почти 760 000 случая на заразени.