Цели 57% от българите са най-положително настроени към френския президент Еманюел Макрон и главата на римокатолическата църква папа Франциск, показва ново проучване на „Gallup International“. Най-малко благосклонни българите са към турския президент Ердоган – впечатляващите 65%, и американския президент Доналд Тръмп – 52%.

За руския лидер Владимир Путин положително са гласували 53%, а за германския канцлер Ангела Меркел – 46%.

За сравнение, в югозападната ни съседка Северна Македония с най-голяма почит се ползва турският президент Реджеп Ердоган, германският канцлер Ангела Меркел е втора, а руският президент Владимир Путин е трети.

В световен мащаб изследването на международната асоциация „Gallup“, наречено „Краят на годината“ – показва, че хората от всички континенти споделят обща надежда за по-активен Европейски съюз.

Германският канцлер Ангела Меркел оглавява списъка на световните лидери за втора поредна година. След нея е френският президент Макрон, който за първи път влезе в класацията преди три години, когато беше новоизбран. Всъщност тези двама европейски лидери са единствените, които са положително оценени в това проучване сред 50 страни. Анкетата показва, че както президентът на САЩ, така и на Русия са постигнали същите отрицателни въздействия като миналата година, а рейтингът на израелския премиер Бенямин Нетаняху намалява. Въпреки че не е политически лидер, папа Франциск продължава да бъде най-положително приетият лидер в света.

В изследването, проведено в световен мащаб от октомври до декември 2019 г., участват общо 45 676 души.