57 находки от кремък, керамика, предмети от кост и рог е открил екипът на археолога Димитър Чернаков, който неотдавна приключи работата по разкопките на селищната могила в Бъзовец. Археологическата експедиция се осъществи с подкрепата на Министерство на културата, в нея участваха дипломирани археолози от Великотърновския университет, от Историческия музей в Добрич и работници от селото. 
Беше изследван пласт от ранната каменно-медна епоха (4800-4600 г. пр. Хр.). В най-източната периферия на селищната могила, която е била използвана за производствена дейност, тази година бяха проучени останките на втората пещ - първата бе открита миналата година. Тя е била двукамерна - долната е била за торене, а горната - за изпичане на предметите. Пещта е с глинена основа с размери 1,20/1 м, изградена е от дървена колово-плетена конструкция, обмазана с дебел слой глина отвътре и отвън. Отворът е бил затварян с три плоски камъка. Над пещите има правоъгълна постройка, до входа й малко помещение е било предназначено за складиране на храна. Там са открити кухненски отпадъци - животински кости и много черупки от речни миди. 
Археолозите са започнали разкриването на сграда, която е по-ранна от пещите и е била унищожена от силен пожар. В най-южната й част са открити няколко цели съда и поставки, както и сечиво от рог.