Заради многократни ВиК аварии в района между бул.“Скобелев“, „Борисова“ и „Петър Берон“ подстанция „Русе Център“ потъва, което налага необходимостта от уплътняване и заздравяване на земната основа, за да се спре пропадането и се минимизира рискът от бъдещи деформации.          

Това стана ясно от анализ на „Лаборатория по геотехника и агроекология“ ЕООД, извършен по поръчка на ЕРП „Север“. От него става ясно още, че проблемът засяга и съседни сгради, като се споменава спортният салон на училище „Иван Вазов“. За предотвратяване на бъдещи проблеми електроразпределителното дружество планира укрепване, за което ще отдели бюджет от 269 990 лева без ДДС. 
Първите сигнали за леки пукнатини по стенни крайни покрития са получени през септември миналата година. Проведеното в началото на януари проучване на състоянието на земната основа е установило повишена влажност на първи и втори льосов слой, което според експертите се дължи на ВиК аварии в района, отстранявани в периода 15-18 септември 2019 г. и по-рано. През септември-декември слягането е достигнало 5-10 см, и то неравномерно, като най-много потъва североизточната част. Получените в резултат пукнатини достигат 0,5-5 см, а фугата между подстанцията и съседната сграда се увеличава във височина до 4-5 см.
Експертите предлагат потъването да се спре чрез уплътняване и заздравяване на фундамента на дълбочина 13,50 метра чрез изпълнението на инжекционни пилони - инжектиране на циментов разтвор под налягане. Опитът с укрепването на подстанция „Русе Център“ ще бъде използван по-късно за други обекти по ул.“Мостова“ и в „Дружба“.