Hyundai Motor представи изцяло новия Tucson, който се отличава с усъвършенстван, експериментален дизайн и модерна технология, поставяйки нови стандарти в сегмента на компактните SUV модели. В допълнение, той предлага най-електрифицираната гама агрегати в своя клас, подчертавайки ангажимента на Hyundai за екологично шофиране, като същевременно запазва истинския си SUV характер.

Изцяло новият Tucson е четвъртото поколение на успешния бестселър на Hyundai с повече от 7 милиона продадени бройки по целия свят, откакто стартира през 2004 г. От тях 1,4 милиона бяха продадени в Европа. Това го прави най-продаваният SUV на компанията в световен мащаб. Новият компактен SUV на Hyundai пристига на пазара с революционен и амбициозен нов облик, който следва новата дизайнерска идентичност на компанията Sensuous Sportiness.

Предлагайки най-електрифицираната гама от задвижващи агрегати в компактния SUV сегмент, включително hybrid, plug-in hybrid и 48-V Mild Hybrid, изцяло новият Tucson завършва електрификацията на SUV парка на Hyundai в Европа. Другите електрифицирани SUV модели , произведени от Hyundai, включват напълно електрическите и хибридни версии на KONA, NEXO, в своето второ поколение, задвижвано чрез използване на горивни клетки и обновеното поколение Hyundai Santa Fe с опции hybrid и plug-in hybrid. Представяйки електрификацията на най-новите си модели, Hyundai затвърждава позицията си на производител с най-широка гама от електрифицирани задвижвания.

Изцяло новият Tucson е глобален модел. Той ще се произвежда в няколко фабрики по света и ще стане третото поколение на модела, който ще се произвежда в Европа в производствения завод на Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) в Ношовице, Чехия. Второто поколение Tucson е първият модел, произведен в HMMC. Това подчертава ангажимента на Hyundai към европейския пазар.

„Hyundai е марката с най-широката гама от електрифицирани задвижвания, вариращи от Mild-hybrid, Hybrid, Plug-in Hybrid и Fuell Cell“, казва Майкъл Коул, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Motor Europe. „С представянето на изцяло новия Tucson беше от ключово значение да се разшири електрификацията и до нашия най-продаван глобален SUV. Това стартиране бележи нов етап за Hyundai, тъй като сега ние предлагаме електрифицирани версии на пълната ни гама SUV. Със своя прогресивен дизайн и модерна гама силови агрегати, изцяло новият Tucson ще остане един от ключовите продукти за Hyundai в Европа. "

„Параметрична динамика“: революционен и уникален екстериор в авангарда на SUV дизайна

Вместо просто еволюция на предишното поколение, изцяло новият Tucson представлява революция за Hyundai в дизайнерски план. Като цяло той се отличава с по-голямо и широко купе от своя предшественик. Мускулестата му стойка съчетава остри ъгли и динамични пропорции, осигурявайки прогресивен външен вид, без да прави компромис с SUV наследството на Tucson.

Изцяло новият Tucson е първият изцяло променен SUV на Hyundai, разработен според новата дизайнерска идентичност на компанията „Sensuous Sportiness“. Тази посока се характеризира с хармонията между четири основни елемента: пропорция, архитектура, стил и технология. Целта му е да внесе чувствено и емоционално докосване до автомобилите на Hyundai, реализирано чрез иновативни технологии и решения.

„Мисията на„ Sensuous Sportiness “е да повиши емоционалните качества на автомобилния дизайн. Искаме нашите клиенти да се чувстват трогнати. С изцяло новия Tucson въвеждаме неговата крайна еволюция и окончателно изявление за неудържимия инертен ход на Hyundai“, каза SangYup Lee, старши вицепрезидент и ръководител на Hyundai Global Design Center.

„Усъвършенстваният експериментален дизайн на Tucson е верен на своя пионерски дух и издига играта в най-конкурентния сегмент в бранша.“

Езикът на прогресивния дизайн на изцяло новия Tucson е вдъхновен от концепцията на Hyundai Vision T SUV, която беше представена на 2019 AutoMobility LA. Водени също от Sensuous Sportiness, дизайнерските теми на Vision T се въртят около концепцията за динамика и представляват направление за дизайн на SUV на „градски авантюрист“.

Въздържайки се от традиционните методи за рисуване и скициране, дизайнерите на Hyundai разработиха изцяло новите футуристични дизайнерски елементи на Tucson чрез геометрични алгоритми, създадени от авангардни цифрови технологии. Този процес, известен като „параметрична динамика“, използва линии, лица, ъгли и форми, създадени чрез цифрови данни, за да създаде безпрецедентна, смела естетика на дизайна. В резултат на това в дизайна на SUV се появяват видни геометрични модели, известни като „параметрични бижута“, придавайки му прогресивен характер.

Най-изявеният поглед на тези параметрични бижута е на предната решетка на автомобила, където Параметричните скрити светлини осигуряват силно първо впечатление. Когато светлините са изключени, предната част на автомобила изглежда покрита с тъмни, геометрични шарки, без разлика между емблематичните LED дневни светлини (DRL), които са безпроблемно интегрирани в решетката. Благодарение на най-съвременната технология за полуогледално осветление, когато DRLs са включени, тъмният хромиран външен вид на решетката се превръща в бижуподобни форми, довеждайки привлекателен елемент до иначе елегантен външен вид.

Параметричните бижута също се отличават като виден елемент на дизайна отстрани на автомобила. Изсечените повърхности създават поразителен контраст между елегантен силует и мъжки клин, което предполага движение напред дори когато стоите неподвижно.

Опънатите атлетични форми безпроблемно се сливат в ъглови арки на колелата, където алуминиевите джанти осигуряват мощна и динамична стойка. Спортната осанка на Tucson се подчертава чрез хромирана акцентна линия с острие на параболична форма, започваща от страничните огледала и продължаваща чак до С-колоната. От страничния изглед, изсечените врати се допълват от остра и дръзка странична линия, която е в хармония със здравия екстериор на динамичните и ъглови арки на колелата.

Отзад широките задни светлини с параметрични детайли на скритата светлина продължават темата на дизайна. Изцяло новата задна броня на Tucson също така включва параметрични детайли на шарката с триизмерен ефект, съчетани със спортна визия. Това е първият модел на Hyundai, който прилага скрити задни чистачки, които седят под спойлера. Високотехнологичните дизайнерски елементи са увенчани с гладко стъклено лого на Hyundai, което изглежда триизмерно, но всъщност не стърчи от външната повърхност, като отклонение от традиционните емблеми на автомобилното производство.

Изчистеният и изтънчен интериор съчетава максимален комфорт с безпроблемна технология

Влизането в изискания и просторен интериор на изцяло новия Tucson или INTERSPACE е като влизане в спретнато организирана стая, където ежедневните грижи изчезват. Вътре пространството, технологиите и информацията се пресичат хармонично. С участието на чувствени форми, вдъхновени от водопади, двойните сребърни линии, струящи се от централната конзола до задните врати, хармонизират спретнато подредените първокласни повърхностни материали в допълващи се неутрални тонове.

Безпроблемната интеграция на водеща в сегмента технология предоставя на новите клиенти на Tucson усъвършенствано и напълно адаптивно цифрово изживяване. Новият 10,25-инчов екран AVN-T запълва централанта част на интериора на автомобила. Дизайнерите на Hyundai се отказаха от физически копчета и бутони, така че всички функции на AVN и отопление, вентилация и климатизация се контролират чрез докосване, което го прави първият модел на Hyundai, който разполага с пълна сензорна конзола. Висококачествени меки на допир материали се появяват в интериора, издигайки външния вид и усещането на ново ниво, докато нови индиректни отвори за въздух започват от вратите и се насочват към централната конзола.

Еволюцията на вътрешното оформление на Tucson доведе до по-нисък дисплей на инструментите и премахване на корпуса на таблото, за да се подобри усещането за простор. Таблото се слива безпроблемно с вратите, като се увива около предните пътници като дълбок пролом. Тези футуристични характеристики осигуряват още по-прогресивно усещане и носят нови нива на високотехнологична дизайнерска стойност за клиентите.

Пасажерите могат да се насладят и на приятното амбиентно осветление, което е разположено в двата странични джоба на централната конзола, в безжичната подложка за зареждане и в джоба на вратите. Той предлага 64 конфигурируеми цвята и 10 нива на яркост, за да отговарят на всяко настроение и предлага още повече възможности за персонализация.

В допълнение, клиентите могат да избират от три интериорни разцветки, включително едноцветно черно в плат или кожа, двуцветно черно и бежово в плат или кожа и цветен пакет Teal.

Съвременни технологии и свързаност

Изцяло новият Tucson е оборудван с множество модерни, ориентирани към водача технологични функции, за да осигури напреднало цифрово изживяване.

Напълно цифровият конфигурируем двоен кокпит се състои от нов 10,25-инчов отворен клъстер и 10,25-инчов екран AVN-T. Това предлага персонализирано пространство, което е интуитивно оптимизирано за високотехнологично потребителско изживяване. Например цветовите схеми на клъстера се променят в зависимост от избрания режим на задвижване.

Hyundai предлага най-новата версия на своите модерни свързани с Bluelink автомобилни услуги с 10,25-инчовата информационно-развлекателна система в изцяло новия Tucson.

Модернизираният Bluelink предлага набор от нови предимства и услуги за клиентите на Hyundai, включително Connected Routing, Last Mile Navigation и нова функция на потребителския профил. Междувременно клиентите могат да намерят автомобила си, да го заключат и отключат дистанционно или да разгледат параметрите на автомобила като ниво на гориво чрез приложението Bluelink.

Пасажерите могат да приспособят своя индивидуален избор на инфотейнмънт с новата функция на потребителския профил. Това позволява на клиентите да инсталират до два основни акаунта и един акаунт за гости и да качат снимка на профил чрез приложението Bluelink. Потребителският профил съхранява в облака предпочитанията за инфоразвлечение на потребителите, като език, Bluetooth, настройки за навигация и разпознаване на глас, както и техните любими радиостанции.

Ако шофьорите трябва да паркират колата си в радиус от 200 метра до два километра от местоназначението, може да се активира навигация Last Mile, за да възобнови насочването в приложението Bluelink на смартфона на водача.

В допълнение, изцяло новият Tucson ще включва интеграция на календари в информационно-развлекателната система, което означава, че потребителят ще може да вижда своя Apple или Google Calendar на AVN екрана. Синхронизацията се извършва чрез настройките на приложението Bluelink. Това е само още една причина клиентите да използват и изтеглят приложението Bluelink.

С новата навигация Connected Routing, маршрутите за шофиране се изчисляват на мощен сървър в облака среда на Bluelink. Това гарантира по-точно прогнозиране на трафика, по-точни часове на пристигане и по-надеждно преизчисляване на маршрута. Като допълнителна полза от Connected Routing, функцията за автоматично попълване спестява време на шофьорите при избора на дестинация.

Apple CarPlay и Android Auto позволяват на клиентите да отразяват функционалността на своите смартфони с iOS и Android по опростен и удобен начин. С осем-инчовия Display Audio, смартфоните могат да бъдат прожектирани безжично. Другите функции за инфотейнмънт и свързаност на изцяло новия Tucson включват първокласна звукова система на KRELL за подобрено изживяване при слушане, безжична подложка за зареждане в централната конзола, както и предни и задни USB портове за още по-голямо удобство, особено при дълги пътувания.

И накрая, Hyundai LIVE Services добавя информация за паркиране в реално време и местоположения на бензиностанции, включително цени, както и информация като прогноза за времето. Дестинации или интересни точки също могат да се изпращат от приложението до навигационната система в автомобила.

Повече място

Изцяло новите динамични пропорции на Tucson и новата платформа осигуряват широко, отворено вътрешно пространство, което гарантира на пасажерите комфорт и простор, обикновено запазени за модели от горния сегмент. С 20 мм по-дълъг, 15 мм по-широк и междуосие, което е увеличено с 10 мм в сравнение с предишното поколение, изцяло новият Tucson е по-просторен от всякога. В резултат на това пътниците отзад могат да се насладят на 26 мм допълнително място за краката. Това е постигнато както за хибридните, така и за двигателите с вътрешно горене, благодарение на интелигентното разположение на акумулатора под задните пътнически седалки. Междувременно пространството за багаж е увеличено с 33 до 107 литра, в зависимост от избраното ниво на оборудване и задвижване, като предлага до 620 литра общо за багаж с вдигнати седалки и до 1799 литра със сгънати седалки.

Размери (в мм)

• Дължина: 4500 (+ 20 мм)

• Ширина: 1865 (+ 15 мм)

• Височина: 1650 (+ 5 мм)

• Междуосие: 2680 (+ 10 мм)

• Надвес: отпред 895 мм, отзад 925 мм

• Втори ред място за крака: 996 (+ 26 мм)

Обем на багажника (в литри)

• Обем със седалки нагоре (бензин / дизел / бензин 48V / дизел 48V / хибрид):

620/598/577/546/616

• Максимален обем, при сгънати седалки (бензин / дизел / бензин 48V / дизел 48V / хибрид):

1,799 / 1,777 / 1,756 / 1,725 / 1,795

Най-изчерпателният пакет за активна безопасност и помощ при шофиране в своя клас

С най-добрите в класа усъвършенствани системи за подпомагане на водача и активен пакет за безопасност с набор от иновативни функции, изцяло новият Tucson осигурява още повече спокойствие за клиентите на Hyundai.

Изцяло новият Tucson е оборудван с подобрена система със седем въздушни възглавници, която разполага с нова централна странична въздушна възглавница на първи ред, уникална за този сегмент функция. Това предотвратява сблъсъка на пътниците от предния ред в случай на сблъсък, като свежда до минимум риска от сериозни наранявания. Когато задействането на въздушните възглавници се задейства от преден или страничен удар, Multi-collision braking автоматично прилага аварийни спирачки, за да намали риска от вторични или многократни сблъсъци.

Изцяло новият Tucson е оборудван с асистент за предотвратяване на сблъсъци напред (FCA), който сигнализира, когато сблъсъкът стане неизбежен с предни автомобили, велосипеди или пешеходци. Когато водачът не успее да реагира да спре навреме, системата автоматично контролира спирачките, за да избегне инцидент. За първи път в Tucson, FCA вече включва Junction Turning, което разширява обхвата на защита, за да включва сблъсъци на кръстовища. Тази функция разпознава наближаващите автомобили от другата страна при завиване наляво в кръстовище и, ако се появи риск от сблъсък, прилага спирачки, за да спре автомобила.

Помощ за следване на пътната лента (LFA) винаги поддържа Tucson в средата на пътнот платно. Използвайки предна камера, за да разпознае предвидената лента, LFA автоматично ще приложи корекция в кормилната система, за да помогне за поддържането на пътната лента. Това работи заедно с функцията за подпомагане на поддържането на лентата (LKA), която предотвратява случайно напускане на лентата.

Предупреждението за внимание на водача (DAW) е функция за защита на водача, която помага да се наблюдава стила на шофиране с цел откриване на уморено шофиране и предотвратяване на потенциални инциденти. Това работи в тандем със системата за наблудение на автомобила пред Tucson (LVDA). LVDA предупреждава водача, когато превозното средство пред тях започне да се движи напред и те не реагират достатъчно бързо, например на светофари.

Представен за първи път в компактен SUV, Highway Driving Assist (HDA) прави шофирането по магистрала по-безопасно и по-удобно. HDA регулира скоростта на автомобила и поддържа разстоянието си до други превозни средства отпред, както и текущата лента за движение по магистралата. Специален бутон на волана позволява на водача да активира HDA само с едно докосване.

HDA работи в комбинация с LFA и базирана на навигация Smart Curise Control Curve (NSCC-C). С тази функция, шофьорите на Tucson могат да настройват скоростта, използвайки SCC, след което за по-голяма безопасност и удобство NSCC-C е способен автоматично да регулира скоростта на превозното средство за предстоящ завой, въз основа на местната пътна информация. Той намалява скоростта и след излизане от завоя се връща към предварително зададеното ниво на скорост.

Друга нова функция е Intelligent Speed Limit Assist (ISLA). Освен че показва ограниченията на скоростта на AVN екрана, ISLA автоматично регулира скоростта на Tucson, така че водачите да не надвишават ограничението.

За още по-голяма сигурност, изцяло новият Tucson е оборудван с поредица от функции, които увеличават видимостта на пътя. Една от тях е система за следене на мъртвата зона (BCA). Сега тази система прилага диференциално спиране, в допълнение към визуалните и аудио предупреждения, за да предотврати сблъсък на автомобила в други превозни средства при смяна на лентата. Тази функция използва предната камера на превозното средство и радарите за следене на трафика зад автомобила, за да изчисли относителното положение и скоростта на превозните средства отстрани или в сляпата зона на Tucson. BCA е оборудван с асистент за следене на трафика зад автомовила (RCCA). При движение на заден ход, RCCA предупреждава водача за приближаването на превозно средство, пресичащо задния им път. Ако е необходимо, спирачките се задействат, за да се предотврати сблъсък.

Функция, уникална за сегмента, е Blind View Monitor. Когато водачът сигнализира за смяна на лентата, един от двата основни циферблата на 10.25 ’’ клъстер за наблюдение ще покаже изглед на мъртвата зона на съответната страна. Това предлага подобряване на изгледа на страничното огледало и също така осигурява допълнителна визуална поддръжка при нощни и дъждовни условия.

Изцяло новият Tucson предлага и Surround View Monitor (SVM), така че водачите да могат да изпитат 360-градусов триизмерен изглед на автомобила от различни гледни точки. Това включва увеличаване и намаляване на предната, задната, лявата и дясната част на превозното средство. SVM също така използва изглед от птичи поглед за допълнително подобряване на видимостта на потенциални препятствия.

SVM се синхронизира и с новия Remote Smart Parking Assist (RSPA), който се предлага в хибридната версия на изцяло новия Tucson. RSPA помага на водачите при паркиране и излизане, като автоматично придвижва напред и назад автомобила, дори ако е извън колата. Функцията може да се активира и контролира чрез Smart Key. Автомобилът използва ултразвукови сензори за идентифициране на препятствия и се прилага аварийно спиране, когато се открие риск от сблъсък.

Когато се превключва в автоматичен режим, High Beam Assist (HBA) открива както идващите превозни средства, така и тези в една и съща лента през нощта, както преминава към къси светлини според случая, като по този начин намалява заслепяващите ефекти върху други шофьори. Когато не бъдат открити повече превозни средства, системата автоматично активира дългите светлини, увеличавайки максимално зрителния обхват на водача.

Други подобрени и иновативни функции правят изцяло новия Tucson уверен и надежден автомобил, подходящ за семейството. Новата система Rear Occupant Alert (ROA) наблюдава задните седалки чрез сензор, който засича движенията. При заключване на Tucson, ако системата идентифицира движение на задните седалки, Tucson предупреждава водача чрез аудио и визуални сигнали. Rear Passenger Sleeping Mode (RPSM) понижава задните високоговорители, за да направи задната част на автомобила по-релаксираща за пътниците, когато предприемат дълги пътувания. В допълнение, новата функция за предупреждение за безопасно излизане (SEW) предупреждава пътниците, ако има наближаващ трафик, когато се опитват да излязат от колата и автоматично заключва вратите.

Hyundai SmartSense пакет за безопасност:

  • • Forward Collision-Avoidance Assist (FCA с разпознаване на автомобили, велосипедисти и пешеходци) [NEW: асистент за кръстовища]

  • • Leading Vehicle Departure Alert (LVDA) [NEW]

  • • Highway Driving Assist (HDA) 1[NEW]

  • • Navigation-based Smart Cruise Control Curve (NSCC-C) [NEW: използва данни от навигацията]

  • • Intelligent Speed Limit Assist (ISLA) [NEW]

  • • Blind Spot-Collision Warning (BCW)

  • • Blind-spot Collision Avoidance Assist (BCA) [NEW]

  • • Safe Exit Warning (SEW) [NEW]

  • • Remote Smart Parking Assist (RSPA) [NEW: HEV/PHEV only]

  • • Surround View Monitor (SVM) [upgraded]

  • • Blind View Monitor (BVM) [NEW]

  • • Rear Occupant Alert (ROA) [NEW]

  • • Lane Following Assist (LFA) [NEW]

  • • Lane Keeping Assist (LKA) [upgraded]

  • • Driver Attention Warning (DAW)

  • • Rear Cross Traffic Collision Warning (RCCW)

  • • Rear Cross-traffic Collision-avoidance Assist (RCCA) [NEW]

  • • High Beam Assist (HBA)

Освен широката палитра от системи за сигурност, Tucson продължава да предлага 5-годишна гаранция без ограничение в пробега.

HTRAC 4x4 и Terrain Mode правят Tucson истински SUV модел

Изцяло новият Tucson консолидира истинските си идентификационни данни за SUV с 4x4 възможности, благодарение на новия селектор Terrain Mode, който осигурява още повече удоволствие за шофьорите. Тази функция, налична в хибридна версия с автоматична скоростна кутия, използва разработената от Hyundai технология за задвижване на четирите колела HTRAC, която позволява пъргаво управление и по-добро прилагане на въртящия момент в зависимост от сцеплението на колелата и скоростта на автомобила. В допълнение към различните режими на шофиране, се предлагат три различни офроуд режива- кал, пясък и сняг - оптимизират шофирането и настройките на HTRAC за подобрено шофиране на различни терени.

Най-широката гама електрифицирани задвижвания в компактния SUV сегмент

Предлагайки три електрифицирани опции за задвижване и два двигателя с вътрешно горене с четири възможности за трансмисия, изцяло новият Tucson отговаря на всеки тип водач. С бензинов и дизелов 48-V Mild-Hybrid, Hybrid и Plug-In Hybrid, изцяло новият Tucson предлага най-широката гама електрифицирани задвижвания в компактния SUV сегмент. В допълнение към електрифицираните задвижвания, изцяло новият Tucson предлага и гама бензинови и дизелови опции.

Изцяло новият Tucson е разработен за намаляване на емисиите, без да прави компромис с това, че е забавен за шофиране. Хибридната версия се състои от новия 1,6-литров T-GDI (турбокомпресор с директно впръскване) Smartstream двигател и 44,2 kW електродвигател, с 1,49 kWh литиево-йонна полимерна батерия. Той се комбинира с шестстепенна автоматична скоростна кутия (6AT) и се предлага със задвижване на предните колела или с HTRAC 4x4 . Системата е най-мощната в изцяло новата гама силови агрегати на Tucson, с комбинирана мощност от 230 к.с., което означава, че предлага ниски емисии, без да прави компромис с шофирането.

По отношение на 48-V Mild-Hybrid технология, клиентите могат да избират измежду три различни опции:

• 1,6-литров T-GDI Smartstream със 150 к.с. и задвижване на предните колела

• 1,6-литров T-GDI Smartstream със 180 к.с. с опционално задвижване на четирите колела

• 1,6-литров CRDi Smartstream със 136 к.с. с опционално задвижване на четирите колела

 

Hyundai комбинира своята ефективна 48-V Mild-Hybrid технология с 1,6-литров T-GDI със 150 к.с., който ще се предлага с шестстепенна интелигентна ръчна трансмисия (6iMT) или със седемстепенна трансмисия с двоен съединител (7DCT) само с предно предаване. Друга опция е 1,6-литровият T-GDI със 180 к.с., който ще се предлага с шестстепенна iMT скоростна кутия и задвижване на предните колела в допълнение към 7DCT с задвижване на четирите колела. В същото време, дизеловият двигател 1.6 CRDI с мощност 136к.с. с Mild-Hybrid пристига със 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител (7DCT) с предно или 4х4 предаване.

Изцяло новият двигател 1.6 T-GDI Smartstream на Tucson ще бъде оборудван с технологията на Hyundai с непрекъснато променлива продължителност на клапаните (CVVD). CVVD оптимизира работата на двигателя и горивната ефективност, като същевременно е екологичен. Технологията за управление на клапаните регулира продължителността на отваряне и затваряне на клапана според условията на шофиране. Това е единствената система, която може да променя продължителността на отваряне на клапана по време на пътуване, в зависимост от условията.

Новото поколение Hyundai Tucson ще предлага Plug-In Hybrid задвижване с мощност 265к.с., задвижване на всички колела и автоматична скоростна кутия.

Повече информация очаквайте през 2021 г.