Учениците от 9 Б клас в Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ дискутираха в открит урок по интригуваща и актуална тема: „Границите на свободата в затворените общности“. Подготовката на интердисциплинарния урок бе направена под ръководството на преподавателите по философия и по история и цивилизации Сияна Мандажиева и Николай Чакъров. 
Учениците бяха разделени на четири екипа, които представиха различни затворени общности: затвори, психиатрични клиники, казарма и масони. В експозетата акцентът бе поставен върху границите на свободата в институциите, тяхната структура и принцип за принадлежност - доброволно или насила. 
В последвалата дискусия беше включена и актуалната тема за сегашните ограничения, наложени по повод пандемията с Ковид-19. Учениците изразиха активна гражданска позиция и успяха аргументирано да обосноват своите позиции. Те се обединиха около извода, че трябва да се научим да живеем с вируса Ковид-19, спазвайки определени правила и ограничения, и обосноваха нуждата от обществен договор по този въпрос.