Германският канцлер Ангела Меркел защити строги нови мерки за спиране, обявени от нейното правителство срещу коронавируса, предупреждавайки, че пропагандата и конспиративните теории подкопават борбата срещу пандемията, съобщи АФП.

Канцлерът призова германците да се обединят зад нея в зачитане на ограниченията и да отхвърлят тези, които отказват да следват препоръките на науката в борбата с разпространението на болестта.

“Нека бъда ясен: лъжата и дезинформацията, конспирацията и омразата увреждат не само демократичния дебат, но и борбата срещу коронавируса,” каза тя в парламента.

Речта, прекъсната от подигравки от редиците на крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ), предизвика рядко срещана намеса на председателя на Бундестага Волфганг Шойбле, който заплаши непокорните депутати с наказания.

Меркел се съгласи с премиерите на 16-те провинции на Германия по време на видеоконференция да затвори ресторанти, барове, кина, театри, фитнес зали и обществени басейни сред другите развлекателни съоръжения за месец ноември в опит да спре вълната от нови инфекции.

Училища, детски ясли, магазини и други основни бизнеси ще останат отворени и няма да има ограничения за хората да напускат домовете си, за разлика от по-тежко засегнатите страни като Франция и Испания.

Канцлерът спечели широка подкрепа на политическата сцена, но индустриалните групи предупредиха, че по-специално малкият бизнес ще има проблеми с оцеляването въпреки 10 милиарда евро отпуснати държавни помощи.

Протестите на корона-скептици също се множат в цялата страна през последните месеци, понякога придружавани и от насилие.

Меркел заяви пред депутатите, че с нови случаи, удвояващи се през последната седмица и интензивни отделения, които бързо наближават тавана на капацитета си, строгите ограничения са единственият отговорен избор.

“Мерките, които приемаме, са подходящи, необходими и пропорционални”, каза тя.

“В началото на студеното време на годината се оказваме в драматична ситуация.”

Тя каза, че целта й е да намали личния контакт между германците до “абсолютен минимум”, за да изравнява кривата на новите инфекции.

Но тя каза, че “разбира разочарованието, да, и отчаянието” в сектори, които ще понесат основната тежест на спирането.

“Зимата ще бъде тежка – четири дълги трудни месеца – но ще приключи”, заяви Меркел.

Германия премина през първата фаза на пандемията по-добре от повечето си съседи, като общият брой на смъртните случаи е малко над 10 000 в страната с най-многобройно население на Европейския съюз.