Ползвайте маските, те ще ви предпазят. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев на брифинг на Министерството на здравеопазването.

Приемните отделения на болниците, училища, болници, тестът се прави от обучен медицински служител, лекар, сестра, фелдшер, санитар също може да го прави. Това е първият скрининг за коронавирус – антигенният тест – 15-20 лева струва. Това трябва да го има в приемните отделения на всички болници, както и в Спешна помощ, заяви Кантарджиев.

За грипа, той каза, че епидемичното разпространение на грипа е през декември, пикът е обикновено средата на януари или февруари. Има тестове, бъркайки в гърлото след 10 мин. казват това дете е с температура и грип. Струват 30 лева тези тестове. Та е хубаво тези тестове да се правят, но не се правят от гражданите, затова ги няма по аптеките, правят се от лекари, уточни Кантарджиев.

Трябва да се хващат първите случаи и да се изолират. В момента не трябва да разчитаме само на десетима служители от РЗИ, а да се включат и всички институции, на първо място БАБХ. След като казах, че БАБХ трябва да контролира преди, лично директорът ми се обади, нищо лошо не съм казал. Трябва да има контрол просто и спазване на хигиенни условия, защото хората поръчвайки си храна от ресторанта за вкъщи трябва да знаят, че всичко е безопасно направено, каза Кантарджиев. Той добави, че трябва да се спазват мерките и да се контролират и в транспорта – метро, градски транспорт, междуградски транспорт.

Имаме 185 лаборатории, които работят PCR диагностика в страната, но са натоварени, затова в колективи в работата, да се правят антигенни тестове. Който носи очила с диоптри, да ги носи на работа, очилата пазят също, подчерта Кантарджиев.

Преболедувалите хора ги тестваме, за да видим дали имат антитела. Първите антитела се появяват на 10-ия ден от проявяване на клиниката на заболяването. 40 дена след заболяването ако имаш такива антитела, можеш да станеш донор на плазма, каза Кантарджиев.

Когато си с маска, караш по-леко и вероятно се имунизираш, получаваш имунитет без клинични прояви на заболяванията, пишат в Щатите. Това е много вероятно и логично и трябва да се замислят хората, които не носят маска и които си показват носа от маската, добави Кантарджиев.

Директорът на Александровска болница проф. д-р Борис Богов каза, че имат 26 заразени с COVID-19, трима са интубирани. По-рисковите са 10, останалите са в малко по-леко състояние. Александровска болница и „Пирогов”се включват в апела към гражданите да носят маски да спазват отстояние, да пазим близките си, добави Богов.

Възприемчивостта към заболяването остава голяма. Достигнатият дял на имунитета сред обществото в повечето области в ЕС и в европейската икономическа общност е по-малко от 15%, което значи, че сме далеч от колективния имунитет. За 14 дни се отчита увеличаване на броя на случаите заразени с коронавирус. В последните 6 дни надхвърля 120 на 100 000. На 26 октомври и в последните 3 дни имаме рекордна заболеваемост – над 220 на 100 000 и със 102% нарастване на броя на заразените спрямо предходната седмица, обявиха от Министерството на здравеопазването.

На 10-то място сме в ЕС по смъртност от коронавируса и на 4-то място на Балканския полуостров.

Най-висока смъртност има при лицата над 90 години. Между 80 и 89 г., са 20%, между 60-69 г. са 5%, които са с тежко протичане и завършват с летален край. Имаме нарастване на заразените във всички възрасти, най-вече между 20 до 60 годишните. При учениците в гимназиален курс – между 15 и 19 г. имаме увеличаване на заболеваемостта, между 10 и 14 годишните имаме увеличаване, не като процент, а като абсолютни бройки, съобщиха от МЗ.

Тревожен ръст се отчита при лицата, приемани за болнично лечение, ежеседмично нарастват с 1/3. Доста сигнали постъпваха за проблеми и трудности при приемането на хората в болници.

Присъственото обучение е най-доброто наистина. При електронното обучение има дефицити. Има дефицити със социализацията, психическа умора, няма единна формула, която да ни даде друго решение отвън, така че трябва да има баланс, добави от своя страна министърът на образованието Красимир Вълчев. Училищата не трябва да се затварят първи. Трябва да се действа локално. Ситуацията се усложнява, а моите аргументи стават по-леки в такива случаи. Не трябва да се затварят във всички области. Локалният подход е по-добър. Училищата не трябва да затварят първи, повтори Вълчев. Разрешил съм на всички училища, които са подали искания за преминаване на онлайн обучение за по-долните класове – 1-7 клас. 15 са училищата, на които съм разрешил, вероятно ще стават и повече. Занималните следобед трябва да продължат да функционират, според Вълчев. За съжаление имаме и смъртни случаи  – четирима учители починаха за последните 20 дни, това е тежко, добави Вълчев.