Само на въдичарите ще се продава рибата от язовири за платен риболов

Въвежда се риболовен билет и за любителски риболов в Черно море. Това предвиждат промени в закона за рибарството, пуснати за обществено обсъждане. Разрешен е улов до 5 кг на ден на всякакви риби от Черно море.

Мотивът на земеделското министерство за промяната е, че в момента морето е единственият естествен воден обект, за който не се изисква притежание на валиден билет за любителски риболов. Това поставяло в неравностойно положение въдичарите в останалата част от страната. Освен това сега нямало пълни данни колко точно е уловът от Черно море и какъв дял е от любители.

Промените в закона предвиждат и разграничаване на целта, за която се развъждат рибите. Така ако водоемите са регистрирани за платен риболов, от тях ще може да се продава уловената риба само на въдичарите. Предвижда се и забрана на производството на аквакултури в завирени участъци или задбаражни езера на вецове в реките, за да се опазят естествените речни екосистеми.

Облекчават се и изискванията за дребномащабен стопански риболов. Капитаните на кораби до 10 метра се освобождават от задължението да водят риболовен дневник. За по-големите кораби се позволява попълването и изпращането на данните от риболовния дневник да става по електронен път. Допълват се и забранените за риболов уреди със серкме, цапало, рачило и герим.

Общественото обсъждане на закона за рибарството ще бъде само от 14 дни, като съкратеният срок е обоснован с поети ангажименти за бързи промени.