Германия налага карантина от 2 ноември до края на месеца, за да спре стремглавото покачване на броя на заразените от Covid-19. Две седмици след началото на карантината ще има преценка дали мерките да се затегнат допълнително или да се отпуснат. Целта е ясна: семействата и приятелите да могат спокойно да се съберат отново за Коледа, предава германската телевизия Welt. За това се споразумяха днес по време на конференция премиерите на германските провинции и канцлерът Ангела Меркел.

Новите мерки ще струват около 10 млрд. евро, които ще бъдат изплатени като помощи на засегнатите.

От понеделник в Германия затварят дискотеки, барове, музеи, театри, кина, опери и концертни зали, спортни клубове и фитнес-зали, увеселителни паркове. Ресторантите ще могат да продават единствено храна за вкъщи. Козметични салони и масажни студия също трябва да излязат в принудителен отпуск, но фризьорските салони ще останат отворени.

Отворени остават и училищата и детските градини. Целта на мерките е да пречупят вълната на заразата и германците да могат да посрещнат Коледа с близки и приятели. След първите две седмици обаче ще се прегледа отново ситуацията и ще се прецени дали ресторантите и културните институции не могат да възстановят дейността си при строги хигиенни условия.

Любителските спортове също се преустановяват. Все още са разрешени индивидуални спортове, като например джогинг. Професионалните спортове като Бундеслигата са разрешени само без зрители.

Ако не вземем мерки сега, до няколко седмици се очакват по 100 смъртни случая и до 10 хиляди заразени на ден. Това не може да го понесем, икономиката също“, коментира финансовият министър Олаф Шолц.

Той гарантира и нова финансова помощ за всички засегнати браншове. Малките и средните предприятия ще получат 75% от оборота, направен през ноември 2019 година, а големите фирми – 70%. Помощта ще възлезе на 7 до 10 млрд. евро.

Новите ограничения предвиждат хората да могат да излизат на обществени места само с членове на своето домакинство и още едно домакинство. Магазините остават отворени, но в тях ще могат да влизат само ограничен брой клиенти – по един човек на 25 квадратни метра.

След обсъжданията Меркел ще информира лидерите на парламентарните групи за резолюциите, съобщава говорителят на правителството Мартина Фиц в Берлин. В четвъртък сутринта Меркел ще направи правителствено изявление относно коронакризата в Бундестага.