Да се постави мобилна автоматична станция за измерване на замърсители в атмосферния въздух на границата между Дунавска индустриална зона "Тегра" и град Мартен, настояват фирми, работещи на площадката на бившия КТМ. Искането до Изпълнителна агенция за опазване на околната среда и до Регионалната инспекция по околната среда и водите - Русе е подписано от управителите на "Булмаркет ДМ", "ТМ-Технолоджи", "Стийл Пал", "Оберьостерайхише биодизел - България", "Елсистеми Технолоджи", "Евро Ер Петрол" и "Олео Протеин".

От писмото до институциите става ясно, че фирмите са засегнати от твърдения на Екосдружение "Дунавски регион" за замърсяване на въздуха от тяхна страна. Затова призовават контролиращия орган, който осъществява мониторинг върху вредни емисии и установява наличието на замърсители, причинени от чисто производствена дейност на дружества, да излезе с ясно становище по казуса.

"С оглед създалата се спекулация за замърсяване на въздуха в гр. Мартен от дружества, извършващи производствена дейност в "КТМ", и предстоящия протест на жителите на гр. Мартен и екоактивисти в тази връзка, Ви молим и настояваме, на 28.10.2020г. /сряда/ да поставите Мобилна автоматична станция за измерване на замърсители в атмосферния въздух в близост до границите на гр. Мартен, в източната част на "Тегра" или на място по Ваша преценка, намиращо се в близост до това населено място.

При неудовлетворяване на настоящото искане следва да се приеме, че се прилагат извършените до момента измервания на качеството и замърсителите на атмосферния въздух в зона "Тегра" /бивша зона "КТМ"/ в частта й, намираща се в непосредствена близост до гр. Мартен", пишат фирмите.  
Точно тези фирми преди няколко дни внесоха възражение срещу проекта за нов Общ устройствен план на община Русе, поради което гласуването му от Общинския съвет бе отложено. Спорът бе за появилата се в проекта буферна зона между "Тегра" и град Мартен със статут на "предимно производствена".

Кметът Пенчо Милков защити съществуването й във фейсбук страницата си, определяйки я като добро управленско решение, защитаващо правото на мартенчани на чист въздух. Позицията му вчера бе подкрепена с официално изявление и от групата общински съветници от левицата. "Не намираме обективна причина за изненадващата позиция на съветниците от ГЕРБ и от други политически групи, които гласуваха точката да бъде отложена на последната общинска сесия", се казва в него. По-рано ГЕРБ изразиха удовлетворение, че по темата е предизвикана широка дискусия и призоваха "да се даде възможност на експертния съвет да заседава прозрачно... и да се убедим във всички гледни точки". Вчера изявление от името на ВМРО направи и Асен Даскалов, който посочи, че неговата група е поискала отлагане на приемането на устройствения план, защото "големият въпрос, който остана неизяснен, е дали общинска администрация спазва закона".

Според фирмите обаче с това изменение пряко се ограничава конституционно установеното им право на защита на собствеността им върху изградени досега производствени мощности. А внасянето на изменения във вече преминалия през експертен съвет проект за ОУПО Русе, без да има направени никакви предложения, възражения или становища в тази връзка, представлява съществено нарушение на закона и злоупотреба със служебно положение.