„Доста хора смятат, че коронавирус няма, че „това са глупости“. Когато обаче застанат пред кабинета на лекаря и малко преди да колабират, са се вторачили в доктора и с цялото си същество очакват той да им помогне и да ги спаси, тогава забравят, че не са вярвали в Ковид-19. А Белодробната болница вече е препълнена с пациенти“. 
Това каза вчера по телефона за „Утро“ зам.-кметът Енчо Енчев, който от два дни е изписан с отрицателен PCR тест и се възстановява след повторното преболедуване от коварния коронавирус. По гласа му личи, че макар и духът му да е бодър, Енчев все още не е в обичайната си форма. 
„Стриктно вземам хапчетата, които лекарите ми изписаха, и постепенно се възстановявам, но със сигурност ми е нужно време“, казва Енчо Енчев. И не пропуска да изрази признателност към д-р Дачев, д-р Метев и екипите им, които са го вдигнали на крака и са го извели извън зоната на опасност. 
Не е очаквал за втори път да бъде споходен от вируса, още повече, че след като през юли след два положителни теста се затвори за 14-дневна карантина в дома си, е смятал, че е изработил имунитет срещу Ковид-19. „Тогава нямах никакви симптоми, дори на моменти си мислех дали не е станала някаква грешка“, казва Енчев. Сега обаче изпитал всички драматични „прелести“ на заболяването, повалило милиони хора по целия свят. 
„Всичко започна със силно главоболие, последва висока температура до 39,1 градуса, която два дни не успях да сваля, и на третия ден се обадих на д-р Светослав Дачев /управителя на Белодробната болница „Д-р Граматиков“ - б.а./. В понеделник сутринта вече бях  там, направиха ми снимка и докато чаках резултата, в коридора видях как стената буквално се надига и заплашва да се стовари върху мен. След това колабирах. Веднага ме включиха на система, а малко по-късно започнаха да ме лекуват с ремдесивир. Не бях сигурен дали организмът ми ще го приеме. Но няколко часа след първата доза се събудих в болничната стая, защото усетих лъчите на слънцето - усещането беше толкова приятно и си казах: „Ще се живее!“, разказва Енчев. 
Той не е изненадан от заболяването - всеки ден се среща и има контакти със стотици хора, присъства на десетки събития. А по време на акцията, когато Общината спасяваше заболелите от коронавирус възрастни хора в дом „Възраждане“, Енчо Енчев беше там на първа линия.
„Не можеше да бъде инак - нали за да мотивирам другите хора, които помагаха, аз самият трябваше да съм там. Случвало се е вечер у дома да кажа, че излизам да се видя с приятели, а аз отивах и обличах костюма, с който пренасяхме болните хора от „Възраждане“... Бях оставил себе си на заден план - но ето, накрая се наложи да си обърна внимание“, казва зам.-кметът. 
Сега се е изолирал и от близките, и от работата. Е, от работата не може да се дистанцира на сто процента. „Даже и в болницата телефоните ни - и моят, и на Иво Пазарджиев, който два дни след мен се оказа в моята стая - не спираха да звънят“, разказва Енчев. Той се надява скоро да влезе във форма и да се върне към обичайния си ритъм. Но предупреждава всички русенци да бъдат внимателни, да не подценяват нито едно обстоятелство, което може да ги предпази от Ковид-19. И да дадат възможност на лекарите да си поемат въздух - за да продължат да лекуват пълноценно пострадалите от коронавируса.