Здравните заведения ще опитат да преминат без сътресения към неочаквано усложнилата се организация на работата им от изискването всички от портиера до директора да имат зелен сертификат за ваксиниране срещу коронавирус, документ за преболедуване или два вида тестове - PCR и антигенен.
В медицинското съсловие обаче има силен ропот срещу тази заповед на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Неофициално много лекари твърдят, че ще има техни колеги, които няма да могат да се грижат за пациентите си, докато извадят нужния документ, а през това време няма да има кой да ги замести и ситуацията е рискова.
Официалните позиции на ръководителите обаче са дипломатично сдържани и неутрални, макар че точно те трябва да направят така, че лечебните заведения да не изпаднат в колапс, а това никак няма да е лесно.
„Заповедта на министър Кацаров е ясна, който няма зелен сертификат или антигенен и отрицателен PCR тест, не може да влезе в лечебното заведение, в което работи. В „Канев“ има неваксинирани лекари, медицински сестри, санитари и служители в администрацията, затова създадохме организация за раздаване на безплатни тестове, като самата манипулация си я плаща всеки медик или служител. Ако неваксинираните искат да правят това всеки ден, нека го правят. Аз още сутринта съм издал заповед до всички началници в отделенията да осигурят нормална работа на работните си места, за да могат пациентите ни да бъдат лекувани, пък как ще стане това, е отговорност на самите началници“, очерта новия начин на работа в университетската болница нейният изпълнителен директор Иван Иванов. 
„В „Медика Русе“ имаме голям брой ваксинирани и преболедували лекари, медицински сестри и друг персонал, а и голяма част от тях вече си поставиха бустерна доза ваксина. Днес /вчера, б.а./ всички тези колеги ще си изтеглят зелени сертификати от интернет, а ако някой не успее, няма да бъде допуснат до работното си място. Същото се отнася и за неваксинираните, освен ако не представят на портала антигенни тестове или PCR, които важат съответно за 2 и 3 дни. Това обаче не може да се прави системно и те ще се принудят да се ваксинират и да си извадят сертификати“, обясни административният директор на другата университетска болница в Русе Алисе Муртезова.
„Онкоболните пациенти са си онкоболни и за тях се изискват специални грижи. Това, което иска министър Стойчо Кацаров, не става от днес за утре, защото за лечението на нашите пациенти се изискват денонощни грижи, което е свързано с графици за дежурства. Голяма част от персонала е с ваксини, има и много преболедували лекари и служители, така че хората без нужните сертификати са много малка чест. Те ще могат да работят с антигенни или PCR тестове, но в тези два или три дни, докато важат, трябва да намерят трайно решение на проблема“, заяви управителят на Онкоцентъра д-р Камен Кожухаров.
„Над половината от персонала в Белодробната болница са ваксинирани срещу Ковид-19, останалата част са преболедували, има дори колеги с бустерни дози, така че тези, които нямат сертификати, ще си ги изтеглят от интернет и днес ще са на работа, каза управителят на болницата д-р Светослав Дачев.