От сряда всички барове, дискотеки и нощни клубове в Русе затварят, прекратяват се масовите събития като концерти, фестивали и други сбирки на закрито и открито, а сватби и кръщенета ще са провеждат с до 30 човека. Решенията за строгите мерки бяха взети на извънредно заседание на Областния оперативен щаб вчера и ще са в сила до 8 ноември, уточни на брифинг зам. областният управител Свилен Иванов, който в в отсъствието на заразения с Ковид-19 областен управител Галин Григоров изпълнява длъжността председател на щаба. 
Щабът ще се събира всяка седмица да анализира ситуацията и ако има нарастване на заразените в областта, ще се вземат допълнителни мерки, а срокът на забраните ще се увеличава. 

В момента ситуацията в областта е много тежка. При граница от 120 заразени с Ковид-19 на 100 000 жители, ние имаме 169 на 100 000, което означава, че с 49 заразени сме над лимита и затова регионът вече е в червената зона, като през почивните дни набързо мина от жълтата в оранжевата зона, посочи Иванов, като допълни, че здравната система се задъхва. 
Засега училищата сами ще решават дали искат учениците да учат дистанционно или ще използват присъствена форма на обучение. Работодателите, които имат възможност да използват дистанционния начин на работа на работниците, трябва да се възползват, посъветва Свилен Иванов и уточни, че там, където няма такава възможност, работниците трябва да спазват необходимата дистанция. За оперните и театралните спектакли няма предприети мерки, така че засега те ще се провеждат при спазване на отстояния между зрителите. Същото важи и за спортните мероприятия.