624 русенски таксита ще плащат само 300 лева от дължимите 500 за патентен данък. Причината е, че държавата ще поеме 40 на сто от налога, който фирмите за таксиметрови превози заплащат на Общината. Това става ясно след постигнато споразумение на национално ниво между представители на бранша и транспортното министерство.
Таксиджиите ще заплащат само законовия минимум от 300 лева годишно, като за горницата ще се погрижи националният бюджет. Така таксиметровият бранш стана поредният възползвал се от нарасналата щедрост на държавата, която в последните седмици изсипва лесно милиони едва ли не на всеки, който ги е поискал, с аргумента, че това са мерки за преодоляване на икономическите последствия от Ковид-19.
Патентният данък за таксиметрови превози в Русе е 500 лева и това число бе запазено непроменено и след спешното завишаване на таксите тази година, предприето заради намалелите приходи в общинския бюджет. Така според споразумението между бранша и транспортното министерство, собствениците на автомобили ще плащат по 300 лева, а останалите 200 ще бъдат преведени на Община Русе от държавния бюджет. Според регистъра на Общината валидни разрешения за извършване на таксиметров превоз на пътници към 12 август има за 624 автомобила. Общото данъчно облекчение за тях ще бъде за 124 800 лева. 
Съгласно Закона за местните данъци и такси данъкът върху таксиметровия превоз на пътници е в границите от 300 до 1000 лева, като конкретният размер за съответната година се определя от общинските съвети до 31 октомври на текущата година. Сега данъкът е най-нисък в Добрич, на минимума от 300 лв. Най-висок е в София - 850 лв. В Пловдив се заплаща - 750 лв., а между 600 и 690 в Благоевград, Варна и Бургас.