Само 136 семействата са получили помощ за дете до 14-годишна възраст, което поставено под карантина. Това сочат данните на социалното министерство към 22 октомври.

За сравнение в началото на октомври 70 семействата са били одобрени да получат тази помощ. Това означава, че за първите три седмици след старта на учебната година са били одобрени по-голям брой кандидати спрямо следващите три (б.а. - 66 семейства).
В същото време броят на карантинираните паралелки от началото на месеца е нараснал. Към момента средно 8 на 1000 са карантинираните ученици и учители, докато в началото на октомври в домашна изолация бяха 5 на 1 000. Най-голяма част от тях са в столицата, където по данни на шефа на Столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев към четвъртък са били заразени 114 ученици и 49 учители. Това пък е довело до карантиниране на 3 396 ученици и 210 учители.
Една от причините за малкото подадени заявления за помощта за карантинирани деца е подоходният критерий, според който средният доход на член на семейството не трябва да надвишава минималната работна заплата за страната – 610 лв.
Право на тази помощ имат семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата. Средствата могат да се отпуснат и на семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигурява, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредната епидемична обстановка или извънредно положение. Месечната целева помощ ще се отпуска и на семейства на роднини или близки и приемни семейства, в които има настанени деца.
Размерът на помощта за семейства с едно дете са 610 лв. за месец, с две или повече деца - 915 лв. Ако хлапето е карантинирано за по-малко дни, сумата се намалява правопропорционално на дните вкъщи. Ако детето е изолирано 14 дни, то тогава семейството му ще получи 305 лв. След като здравният министър намали карантината за контактни лица от 14 на 10 дни, помощта за карантинирано дете също би следващото да бъде намалена на около 200 лв., ако детето е поставено под карантина след контакт със заразен, а не защото то самото е болно.
За да получат тази помощ, родителите ще трябва да представят заявление-декларация по образец и да вземат служебна бележка от работодателя си. Образци и на двата документа могат да намерят на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане, раздел „Социални помощи“, подраздел „Документи“ и в рубрика „КОРОНАВИРУС COVID-19“. Документите могат да се подадат на място в приемните на съответните дирекции, като се прилага лична карта. Кандидатстването може да стане и чрез лицензиран пощенски оператор, като заявлението-декларация трябва да е попълнено и подписано в оригинал. За да родителите документи по електронен път, е необходим квалифициран електронен подпис.

Заявлението с приложените към него документи може да бъде подадено също така на извънредно въведения електронен адрес: [email protected] заедно със сканираната бележка от работодателя.