Средностатистическият русенец губи по 1379 евро годишно заради мръсния въздух. Заради отровната атмосфера местната икономика губи внушителните 200 млн. евро годишно, което представлява 9,85% от Брутния вътрешен продукт (БВП). И по този показател регионът ни е начело на негативната класация. Това показва доклад на неправителствени организации от цяла Европа, изготвен под ръководството на Европейския алианс за обществено здраве (EPHA).

В доклада се анализират нивата в атмосферата на фините прахови частици РМ2.5 и РМ10, озон (O3) и азотен диоксид (NO2). Материалните щети се изчисляват въз основа на нарасналите разходи за лечение и на загубите на БВП вследствие на повишената смъртност. Според доклада тази смъртност носи обща загуба за Русе от 162 млн. евро. А разходите за допълнително лечение възлизат на 38 млн. евро. Най-големите щети са вследствие на замърсеността на въздуха с фини прахови частици - 180 млн. евро. По-високите нива на азотен диоксид ни струват 16.5 млн. евро, а на озон - 3.5 млн. евро.
Методологичната рамка на проучването обхваща 16 различни въздействия върху здравето, дължащи се на замърсяването на въздуха с фини прахови частици, озон и азотни оксиди. Физическите въздействия върху човешкото здраве се определят количествено посредством функциите концентрация-реакция на база препоръките на Световната здравна организация (WHO). След това те получават парично изражение с помощта на оценъчна рамка, разработена от Европейската комисия. Получаващите се социални разходи, правени в определен град, се определят според нивата на замърсяване на въздуха, отчитани там, както и според размера, възрастовата структура и жизнения стандарт на населението в конкретния град.
Данните за България показват, че от общо 108 083 починали през 2019 г. от рак умират 18 298 души, от болести на органите на кръвообращението - 69 632, от болести на дихателната система - 4193, от болести на храносмилателната система - 4113. Най-високо замърсяване с ФПЧ и серен диоксид се отчита в Област Стара Загора, където 85% от населението умира от заболявания, причинени от лошия атмосферен въздух. София е българския град с най-високи общи разходи за щети от замърсяване на въздуха - над 2,5 млрд. евро.