За да бъде вашият сайт добре приет от алгоритмите за търсене и да се показва на първите страници на търсачките, е необходима SEO оптимизация. Логиката е следната - колкото по-добри са резултатите на сайта, толкова повече хора го намират и ще стават ваши клиенти.

SEO оптимизацията обикновено включва:

   · Съставяне на семантично ядро ​​- списък с ключови думи, с които желаете потребителите да намират вашите продукти или услуги;

   · Добро съдържание и наличието оптимизирани текстове с компетентни ключови думи;

   · Свързване на страници в сайта;

   · Предоставяне на връзки и други.

Много са факторите, които оказват влияние върху успеха на вашите SEO показатели. Важно е алгоритъмът за търсене да разбере, че сайтът отговаря на ключови заявки и се харесва на аудиторията. За целта той анализира времето, което потребителите прекарват тук, техните действия и каналите, през които го достъпват.

За да се радвате на постоянен трафик от търсачките, е важно да избягвате някои основни грешки. Нека да видим кои са те.

Неясна SEO цел

Важно е да бъдете възможно най-конкретни относно целите си. Липсата на ясна и количествено измерима цел е голяма грешка. Без нея няма да можете да изчислите дали вървите към напредък, или не.

Ето няколко примера за неясно формулирани цели:

   · Искам винаги да съм на първо място в Гугъл;

   · Искам да имам по-високи резултати, в сравнение с всички мои конкуренти;

   · Искам клиентите лесно да намират сайта.

Сами можете да прецените, че при така поставени цели липсва каквато и да е била конкретика, а SEO оптимизацията работи с конкретни цифри и данни. Горните цели могат да бъдат преформулирани правилно така:

   · След два месеца сайтът трябва да е в ТОП-10 по ключовите думи, които съм определил;   · Трафикът трябва да се увеличи от 40% на 70%;

   · Искам да изпреваря определен конкурент по конкретни ключови думи;

   · Нова услуга на моята компания след месец и половина трябва да стигне до първата страница с резултати от търсенето.

Тези цели вече са ясни и разбираеми. Въз основа на тях е по-лесно да се изгради SEO план и да се анализират конкурентите.

Неправилно избрани ключови думи

Това е много често срещана грешка, допускана предимно от амбициозни собственици на уебсайтове, които решават да се заемат със SEO сами. Точно от ключовите думи зависи на кого и за какви заявки търсачките ще покажат сайта. Не залагайте на твърде общи ключови думи и фрази. Ако имате физически магазин в определен град, а го популяризирате в цялата страна, това изобщо няма да доведе до добри резултати. Да, ще получите нови посетители, но те незабавно ще напуснат сайта ви, ако се намират в друга част на страната. По този начин обаче ще изпратят сигнал до алгоритъма за търсене, че сайтът ви не е интересен и това ще му се отрази негативно.

Много е важно също да се постигне баланс между тесния фокус на ключовата фраза и неговата популярност сред потребителите. За да направите това, ще трябва да проверите популярността на всяка дума и фраза със съответните инструменти.

Копирани текстове

В никакъв случай не трябва да пълните сайта си с копирано съдържание. Текстовете трябва да бъдат оригинални и уникални. Евентуален компромис може да бъде постигнат с пренаписването на чужди материали, но задължително следва да са с добра уникалност.

Неработещи връзки

Всички връзки в сайта ви трябва да работят - да се отварят и да водят до подходящите страници. Неработещите линкове разстройват потребителите. В този случай най-вероятно посетителят просто ще затвори сайта ви и ще продължи да търси другаде. Алгоритъмът за търсене също ще засече неработещите линкове и може да понижи класирането ви.

Липса на добър анализ

SEO оптимизацията не може да бъде ефективна без периодичен анализ на резултатите. И той не трябва да е абстрактен, а конкретен. Анализът ще ви ориентира дали работите в правилната посока. Може би трябва да се съсредоточите върху други ключови думи или да пренапишете някои статии, които не отговарят на очакванията на потребителите.

От всичко казано дотук, вероятно вече си направихте извода, че SEO оптимизацията не е лесно нещо. Неслучайно, за да си гарантират добри резултати, умните бизнесмени наемат професионалисти, които да движат всички тези неща вместо тях. Ако и вие се нуждаете от помощ, можете да се обърнете към специалистите от theSEO и да се възползвате от тяхната уникална услуга, при която заплащането се случва едва след постигането на реални резултати. Звучи съвсем разумно, нали?