„Не предвиждаме цялостно затваряне на училища в системата на образованието. Както и досега, отделни паралелки ще се карантинират там, където се достигнати праговите стойности. Където областта е в червено, ще предложим локални мерки – затваряне на повече класове, едно училище. Може да се наложи и затварянето на повече от едно училище“. Това заяви министърът на образование и науката Красимир Вълчев във връзка с работата на училищата в условия на епидемична обстановка.

Министър Вълчев увери, че властите следят обстановката в страната и най-вече там, където има образувани клъстери. Засега най-тревожна се оказва обстановката в училище „Св. Седмочисленици“ в Търговище. Там, с решение на министъра, пети и дванадесети клас преминават временно към обучение изцяло в електронна среда.

„Следим ситуацията, няма да се вземат по-рестриктивни мерки, трябва да се спазват сегашните. Призоваваме за по-стриктното им спазване. Очевидно част от проблемите идват от там, че последните седмици и месеци не спазвахме достатъчно мерките“, смята Красимир Вълчев.

Засега не са предвидени промени в учебните графици.

Статистиката показва, че от началото на година 289 учители са дали положителна проба за COVID-19, учениците са 286. Засега няма преподаватели, които да отказват да идват на работа заради страх от вируса, стана ясно още от думите на министъра.

„Носенето на маски помага, не е толкова трудно да се спазва“, призова още Вълчев.

В областите с червен индикатор се забраняват екскурзиите на ученици с преспиване, еднодневните пътувания обаче остават. Родителските срещи в тези области също могат да се провеждат онлайн.