Източеният язовир „Образцов чифлик“, който трябваше да се преобрази в райско кътче за спортен риболов и семеен отдих, но вместо това от години се превръща във все по-гъсто обрастващо с храсталаци сухо корито, няма шансове да се върне към живот.
В края на 2015 година язовирът, който дотогава бе собственост на едноименния институт по земеделие и семезнание, бе прехвърлен от аграрното министерство на Община Русе.

„Рехабилитацията ще продължи 3 години, като включва възстановяване на хидротехническите съоръжения и язовирната стена, изсушаване и почистване на дъното и ново запълване с вода и зарибяване“, съобщава на 26 май 2016 година общинският пресцентър.
Идеята е подета от всички местни медии, но след първоначалния ентусиазъм всичко затихва. 
За ремонта Община Русе кандидатства през 2018 година по европейската програма „Околна среда“ с проект за 1 милион лева, но не е одобрена. За разлика от намеренията обаче, този факт не е така широко оповестен и помнещите обещанията за създаване на привлекателен парк за спорт и отдих на няколко километра от града все още чакат добри новини.
Такива обаче няма.
„Параметрите на язовирната стена и хидротехническите съоръжения не са обезопасени. Самият язовир е строен през 1959 година и с времето пътят на оточната вода е унищожен, няма контролно-измервателна система, а Общината не разполага със средства за рехабилитация“, коментира в отговор на въпрос на „Утро“ директорът на Дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров.
Частен интерес също липсва, а сега друго спасение за водоема няма, тъй като Общината не разполага с нужните средства за ремонт и оводняване на езерото. По-точно на бившето езеро, надеждите за чието възстановяване изглеждат окончателно и безвъзвратно пресъхнали.