1500 души са в болници у нас с COVID-19, това показват данните към днешна дата. 74 от тях са в интензивни отделения.

На пръв поглед симптомите на грипа и COVID-19 се припокриват. При коронавирусна инфекция обаче е характерна загубата на вкус и обоняние, макар и не при всички.

Едва ли има лекар, който може да разграничи грип и коронавирус в първите 24 часа. Това казва пред БНТ д-р Даскалова - лекар с опит в диагностицирането и на двата вируса, а обяснението е просто.

"Симптомите на практика доста се припокриват", каза д-р Деница Даскалова , която е общопрактикуващ лекар.

Ако вдигнете температура, кашляте, заболят ви главата, мускулите или гърлото, започват съмненията. Това са общите симптоми, които са и най-чести.

"И двата вируса са респираторни, те се вдишват, поразяват лигавиците на горните дихателни пътища, нос, носоглътка, черва, навсякъде, където има лигавица, вирусът може да се хване", каза д-р Деница Даскалова.

Има няколко симптома, по които все пак се различават - при грипа състоянието настъпва много остро. Температурата е много висока и се задържа в първите 3 до 7 дни от заболяването.

"Буквално, както сега сме здрави, така след половин час вече сме на легло", каза д-р Даскалова.

При COVID-19 симптом е загубата на обоняние и вкус, но не се проявява при всички.

"Там протичането бих го нарекла донякъде малко по-подмолно. Както сме болни, така на следващия ден може да се почувстваме малко по-добре, към вечерта отново да имаме температура и неразположение", каза д-р Даскалова.

Какво се случва, когато човек се почувства зле?

"Най-често идва веднага, след като е кихнал или веднага, след като е качил температура", каза д-р Даскалова.

Точно това не бива да се прави, защото поставя на риск останалите пациенти, а и самия лекар. Съвсем скоро личните лекари ще имат възможност да използват в кабинетите си антигенни тестове - за 20 минути те могат да разграничат дали сте заразени с грип или коронавирус.

Д-р Даскалова се двоуми дали да си закупи, ако има възможност, „защото на практика след доказан COVID пациент нямаме ясен алгоритъм какво трябва да направя след това".

След всеки положителен пациент кабинетът трябва да се дезинфекцира.

"Затваряме за деня, това не е решение", каза д-р Даскалова .

Така че при първи симптоми се обадете по телефона на личния лекар. Той ще ви изслуша и ще прецени каква е диагнозата.