Русе и България загубиха един от най-добрите лекари - д-р Георги Хубчев. Така дарителят на живот, спасил стотици животи и посрещнал хиляди бебета, докато поемат първата си глътка въздух, стана поредният медик, работил до последно за благото на пациентите си и починал след заразяване с Ковид-19 след тежка двуседмична борба.
„Коронавирусът „смля“ проф.д-р Георги Хубчев само за 48 часа, независимо че той нямаше придружаващи заболявания, имаше организъм на спортист и дори след 10-часова операция отиваше да играе футбол. При него обаче пораженията категорично бяха в белия дроб, запушиха артериите му и не успя да се пребори с тях“, каза зам.-директорът на Университетска болница „Дева Мария“ в Бургас д-р Христо Якимов след шокиращата кончина на русенския гинеколог, който от март 2019 година е завеждащ на специализираното отделение в частната болница в морския град.
Един от последните медицински подвизи на д-р Хубчев е спасяване на бременна жена, дошла от Канада, за да роди в България.
„Няколко са онкогинеколозите в България, те се броят на пръстите на едната ръка, един от тях е той. Той имаше пациенти наистина от цяла България. Търсеха го, вярваха му! Миналия месец работихме с бременна, която беше със специфични заболявания. Тя беше дошла от Канада да ражда в България. В Канада й бяха казали, че не могат да поемат този риск, тя беше връщана от няколко града в Северна България, столицата и дойде при нас. Да, всичко мина без проблем, но това е заради изключителния професионализъм на д-р Хубчев. И не мисля, че в скоро време колкото и даровити лекари да има, ще могат да го заместят. Той беше просто отдаден на тази професия“, каза анестезиологът д-р Христо Янакиев, работил рамо до рамо с именития си колега.
„Всички се възхищавахме на неговия професионализъм, на неговата всеотдайност към пациентите, към родилките. Буквално за три минути пристигаше за спешни операции, за да спаси бебето, да спаси родилка. Беше уникален човек, просто загубата за всички е огромна - и за пациентите, и за лекари, които можеха толкова много да научат от него“, каза д-р Мария Попова, неонатолог в „Дева Мария“.
Д-р Хубчев загуби битката с Ковид-19 в ранните часове в събота в реанимацията на болницата, в която работи до последно. Животът му угасна само два дни, след като в Русенския университет, където той беше преподавател във факултет „Обществена здраве и здравни грижи“, приключи процедурата му за професор.
На 2 октомври, малко след като развива грипоподобни симптоми, д-р Георги Хубчев усеща отпадналост и се обажда на колегите си в Ковид отделението в „Дева Мария“. Направеният му PCR тест показва заразяване с коронавирус, а шест часа по-късно състоянието на лекаря рязко се влошава и той е приведен в реанимацията на болницата, където е интубиран. 
През следващите 15 дни за живота му се борят 15 специалисти от болницата. Използвани са всички познати методи и медикаменти в Европа и света, включително и препарата ремдесивир, на който бе приписано бързото възстановяване от К-19 на американския президент Доналд Тръмп, но и това лекарство не успява да помогне за спасяването на медика, чието име се произнася с уважение в цялата страна.
„Ковид-19 успя да вземе голяма жертва. Напусна ни голям човек, феномен в неговата област. Загубата на Георги Хубчев не е загуба на местно ниво, а на национално. До този момент никой не знае как се е заразил“, каза собственикът на болница „Дева Мария“ Семир Абумелих след трагичната развръзка и обяви, че в памет на д-р Хубчев ще предостави цялата база на здравното заведение за лечение на пациенти с коронавирус. 
Проф.д-р Георги Хубчев завършва Медицинския университет в Плевен през 1980 година. От 2002 до 2019 година е началник на АГ комплекса в болница „Канев“. Има специализации по гинекология, онкогинекология, лапароендоскопска хирургия, тазова хирургия и урогинекология. Завършил е здравен мениджмънт в УНСС, а в началото на тази година защити дисертация за лечението на един специфичен проблем при жените, чието лечение остава предизвикателство и при съвременното развитие на медицината.
През миналата година д-р Хубчев спечели званието Лекар на годината в церемонията за връчването на националните медицински награди, за което бе номиниран от Българския лекарски съюз и се състезава с много достойни лекари от цялата страна. По информация от болница „Дева Мария“ той е номиниран за наградата и тази година.
Д-р Хубчев свърза името си с голям брой професионални постижения, които го наредиха сред най-добрите гинеколози в страната. Негова е заслугата за въвеждане на множество иновативни методи за лечение на проблеми, смятани доскоро за непреодолими. Загубата му донесе скръб в цялата страна.
„Вярвам, че проф.д-р Георги Хубчев ще бъде запомнен като достоен човек и голям професионалист! Той беше сред тези хора, които не жалеха време и енергия, за да помогнат на другите! Светла му памет!“, заяви вчера областният управител Галин Григоров.
„Отиде си един лекар, който отдаде цялата си енергия за тези, които лекуваше и за тези, които искаха да се научат от него. Доц. Георги Хубчев бе пример за изключителен професионализъм и перфекционизъм! Винаги съпричастен с болката на пациентите. Непримирим към неправдите и трудностите, които изпитваха той и колегите му. Неговите колеги винаги ще пазят спомените си от работата с него и няма да забравят огромното му желание за работа и професионално развитие. Нека е светъл пътят на душата му!“, гласи съболезнователното обръщение от ръководството на УМБАЛ „Канев“.
Съболезнования изказа и българският лекарски съюз: „С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. Проф. Хубчев беше сред най-уважаваните лекари в областта, помогнал на стотици пациенти и за когото медицината беше призвание. Изгубихме лекар, който отдаде живота си на своята професия. На 66-годишна възраст проф.Хубчев изгуби битката с коварната болест, но с достойнство изпълняваше своя професионален и морален дълг. Загубата на лекар от такъв ранг е загуба не само за семейството и близките му, но и за цялото общество. Светлина по пътя му към вечността! Поклон!“
Поклонението пред паметта на д-р Хубчев ще се състои на 20 октомври, вторник, от 12.30 ч. в обредната зала на бургаските гробища.
Очаква се поклонение да бъде организирано и в Русе, датата и мястото ще бъдат съобщени допълнително.