Всеки десети работещ в Русенско получава и заплата, и пенсия, става ясно от данните на Националния осигурителен институт. Оказва се, че от 63,7 хиляди наети по трудов договор плюс още няколко хиляди самонаети в областта, поне 6358 са работещи пенсионери. Толкова са служебно преизчислените пенсии на работещите пенсионери, направено извънредно като част от мерките за преодоляване на икономическите последствия от пандемията с Ковид-19. И това е минимумът, тъй като в посочения брой не се включват хората, които по тяхна инициатива са подавали заявления за преизчисляване на пенсиите им през 2019-а и до 13 март, когато бе въведено извънредното положение.
Средно с 8,83 лв. на месец са увеличени  пенсиите за осигурителен стаж и възраст на 4211 работещи в Русенско. 2130 са тези с пенсии за инвалидност поради общо заболяване и за тях нарастването е с 8,86 лв. на месец. Работят и 17 пенсионирани заради трудова злополука и професионална болест. Те ще вземат средно 6,50 лева повече на месец.
Сериозният брой работещи пенсионери не е изненадващ, тъй като все още хората в доста професии /най-вече полицаи, военни/ се пенсионират във възраст, в която са с голям професионален и физически капацитет. А и на фона на многото информации за фалшиви инвалидни пенсии, надуващи броя на ранно пенсиониращите се. Към края на септември 2031 от пенсионерите в Русенско са на възраст до 44 г., а още 2600 - между 45 и 54 г. Още 10 хил. са в между 55 и 64 г., което пак си е трудоспособната възраст. И голяма част от тях могат и имат желание да работят.
Всъщност броят на пенсионерите в Русенско /66  хил./, е по-голям от броят на наетите по трудов договор /63,7 хил./. Дори ако към работещите прибавим 9-10 хиляди самонаети и самоосигуряващи се, без трудещите се пенсионери всеки един зает трябваше да издържа един пенсионер. Както „Утро“ писа, последните прогнози на НСИ гласят, че броят на работещи и пенсионери ще се изравни след 20 години. Ако съдим по ситуацията в Русе обаче, това може да се случи значително по-рано.