Русенски Лом отново тече като в приказката за Златното момиче - ту червен, ту син, ту млечнобял, сигнализираха живеещите около Западна промишлена зона. Разноцветната вода носи и тежки миризми, а според потърпевшите всяка вечер около полунощ въздухът се изпълва с тежък дъх на ацетон, който се носи до сутринта и хората не смеят да си отворят прозорците. Работещите във фирмите наоколо също разказват, че сутрин не могат да проветрят заради миризмата. Съмненията на всички са, че източникът е предприятие, което се занимава с производство на бои. Другият заподозрян е фирма за производство на кори за яйца.
От екоинспекцията и ВиК на няколко пъти правиха проверки през последната година, но въпреки предписанията, дадени на различни производства, проблемът все още не е решен. Река Русенски Лом продължава да приема цветни отпадни води от Западна промишлена зона, а хората да дишат въздух, който е с миризмата на химикали.
С натрапчиви вредни миризми е свързан и поредния протест, обявен от гражданския активист Иван Белчев от 7.30 ч в петък пред сградата на РИОСВ.
„Събираме се преди да започне работния им ден, да ги попитаме - те не дишат ли същия въздух? Да им поискаме отговори! В 16.30 пак сме там, за да ги изпратим след „тежкият“ работен ден и да им заявим, че на нас ни писна от лъжи, знаем кой ни трови, ТЕ знаят, време е някой да поеме отговорност!“, пише в анонса си във фейсбук Иван Белчев.